BP blijft top pick Credit Suisse

Het aandeel van de Britse oliemajor BP blijft de top pick van Credit Suisse, dat meer opwaarts potentieel ziet voor Europese oliemaatschappijen.

Credit Suisse verhoogde onlangs de koersdoelen voor veel oliemajors in verband met de voorziene hogere olieprijs van $85 per vat in 2011.

Voor de Europese en Amerikaanse geïntegreerde oliemaatschappijen verhoogde CS zijn wpa-taxaties met 23% voor 2011 en 10% voor 2012. De koersdoelen werden gemiddeld met 12% verhoogd, wat zich vertaalt in een opwaarts potentieel van 17% voor de sector. De analisten geven aan dat Big Oil een periode nadert van verbeterende free cash flow generatie.

MEER WAARDE IN EUROPA/BP FAVORIET
Credit Suisse ziet meer in Europese oliemaatschappijen dan in Amerikaanse sectorgenoten. YTD zijn de Europese oliemajors liefst 24% achtergebleven, waardoor de analisten meer opwaarts potentieel in Europa zien. (18% tegen 9% voor de VS).

BP blijft daarbij de Top Pick van de Zwitserse bank met een koersdoel van 585 pence/$55,60. De analisten schrijven dat de markt te pessimistisch blijft ten aanzien van de kosten voor de olieramp. De eerstvolgende koersopdrijver kan de strategieupdate van februari 2011 zijn, waarbij er duidelijkheid verschaft kan worden over BP’s portefeuille na de Macondoramp.

Het outperformadvies blijft staan nadat CS zijn wpa-taxaties voor BP heeft verhoogd. Voor 2010 wordt de wpa-taxatie met 2% verhoogd, voor 2011 met 26% en voor 2012 tot 2015 met 8%. De hogere taxaties resulteren in het hogere koersdoel (was 515p/$46,35).

Zoals gezegd blijft BP de Top Pick van Credit Suisse voor lange termijnbeleggers. BP heeft volgens de analisten voldoende middelen om alle schadeclaims mee te kunnen bepalen, zelfs indien wordt uitgegaan van het meest conservatieve scenario ($57 mrd voor belastingen).

De recente verkopen van een aantal assets geeft de analisten van CS vertrouwen dat BP het dividend in het vierde kwartaal van 2010 weer kan terugbrengen, waarbij een kwartaaldividend van $0,08 per aandeel wordt voorzien (was $0,14 voor de olieramp).

Geschat wordt dat BP volgend jaar $9 mrd aan FCF kan genereren (na investeringen en betaalde dividenden en exclusief verkoop van onderdelen).

De taxaties resulteren in een voorziene k/w van 9,44 voor 2010, gevolgd door 6,19 in 2011.

Royal Dutch Shell krijgt een neutral-advies met een koersdoel van 2400 pence.

Credit Suisse hanteert per 13 december outperform-adviezen voor BG Group, Chevron, ConocoPhillips, Marathon Oil en Repsol.

De informatie in deze bijdrage is afkomstig uit betrouwbaar geachte bronnen en is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.