Extra dividend van 9,6 miljard dollar Amerikaanse bedrijven in Q3

In het derde kwartaal is er voor $9,6 miljard aan extra dividend uitbetaald door Amerikaanse bedrijven. Liefst 350 aandelen verhoogden het dividend in het derde kwartaal van 2011.


Het aantal bedrijven dat in het derde kwartaal het dividend verhoogde nam toe met 17,1% vergeleken met een jaar eerder. Nu waren het 350 aangekondigde verhogingen tegen 299 dividendverhogingen in het derde kwartaal van 2010. Daarbij verlaagden nu 'slechts' 23 beursgenoteerde bedrijven hun dividend in het derde kwartaal, vergeleken met nog 35 een jaar geleden.

Standard & Poor's bestudeerde de dividendacties van zo'n 7000 beursgenoteerde Amerikaanse bedrijven, waarbij onderzoeker Howard Silverblatt concludeert dat het huidige bedrag dat aan dividend uitgekeerd wordt nog altijd 6,8% minder is dan het hoogtepunt in juni 2008, nog voordat de financiële crisis goed op gang kwam, met vele dividendverlagingen als gevolg.

De zogenaamde payout, het percentage van de winst dat uitgekeerd wordt in de vorm van dividend aan aandeelhouders, is met 30% nog altijd erg laag gezien het historische gemiddelde van 52%. Dit wordt deels veroorzaakt door de onzekere economische situatie waardoor bedrijven die meer uit kunnen betalen vooralsnog de kat uit de boom kijken, aldus S&P.

Het gemiddelde dividendrendement voor de Amerikaanse beurs kwam aan het einde van het derde kwartaal uit op 2,99%, vergeleken met 2,51% drie maanden eerder, wat uiteraard veroorzaakt wordt door de lagere beurskoersen van de afgelopen maanden.

Van alle beursgenoteerde bedrijven in de Verenigde Staten keert nu 40% een dividend uit. In het eerste en tweede kwartaal van 2010 lag dat percentage nog op 39,3%, en eind vorig jaar was dat nog minder met 37,9%.

Ook voor de laatste drie maanden van 2011 voorziet Standard & Poor's aanvullende dividendverhogingen. De meeste Amerikaanse bedrijven keren vier keer per jaar een dividend uit, wat veel gunstiger is voor de aandeelhouder. In Nederland en Europa zijn er nauwelijks bedrijven die een kwartaaldividend betalen. In Nederland zijn dat enkel Shell, Unilever, ArcelorMittal, Aperam en Nieuwe Steen. Andere bekende kwartaalbetalers zijn onder meer Total, BP en Banco Santander.

De meeste Nederlandse bedrijven keren één of twee keer per jaar een dividend uit, waarbij het grootste deel van het dividend uitgekeerd wordt in mei en juni.