VF Corp verhoogt dividend 39 jaar op rij

Het Amerikaanse VF Corp, producent van veel bekende kleding, schoenen en outdoormerken, heeft vandaag aangekondigd het dividend met 14% te verhogen, goed voor de 39ste opeenvolgende jaarlijkse dividendverhoging.

VF is het naam achter bekende merken als Eastpak, The North Face, Nautica, Lee, Wrangler en sinds dit jaar ook schoenenfabrikant Timberland (na een overnamebod van $2,2 mrd). Het aandeel behoort in 2011 tot de top-5 van best presterende S&P500-aandelen en noteert momenteel op de hoogste koers ooit van ruim $130.

VERHOGING OUTLOOK
Maandag maakte VF Corp (ticker VFC) een winststijging van 24% over het derde kwartaal bekend, wat beter was dan verwacht door analisten.  Ook verhoogde VF zijn outlook voor heel 2011, waarin het nu rekent op een winst per aandeel van $8,15, inclusief een bijdrage van $0,55 van Timberland. De omzet zal dit jaar volgens het bedrijf met 22%-23% groeien. Eerder werd nog uitgegaan van een winst per aandeel van $7,50 en een omzetgroei van 12%-13%.

STERK DERDE KWARTAAL
Ondanks hogere grondstof (katoen in dit geval)prijzen wist VF de afgelopen kwartalen steeds beter dan verwachte cijfers te presenteren. In het derde kwartaal kwam de winst per aandeel uit op $300,7 miljoen, ofwel $2,69 per aandeel. Dat was inclusief een bijdrage van $0,25 van Timberland.  Vorig jaar verdiende VF Corp nog $2,22 per aandeel in het derde kwartaal.

De omzet in het derde kwartaal steeg met 23% tot $2,75 miljard, terwijl de brutomarge terugliep van 46,5% tot 45,3% in verband met hogere kosten.

De belangrijkste outdoor en sportdivisie boekte een omzetgroei van 37%, mede vanwege dankzij $163,8 miljoen afkomstig van Timberland. Ook de op één na belangrijkste Jeans-divisie boekte een 8% hogere omzet.

DIVIDENDVERHOGING
Behalve sterke kwartaalcijfers maakte VF ook wederom bekend het dividend te verhogen. Daarmee behoort VF tot de absolute buitencategorie met 39 opéénvolgende jaarlijkse dividendverhogingen, een trackrecord waar maar zeer weinig bedrijven aan kunnen tippen, zeker binnen de sector apparel.
Ditmaal werd het kwartaaldividend met 14% verhoogd tot 72 cent per aandeel. VF Corp behoort tot het handjevol Amerikaanse Dividend Aristocrats, de aandelen uit de S&P500-index die hun dividend al minstens 25 jaar op rij verhoogden.

Sinds 1995 verhoogde VF het kwartaaldividend stapsgewijs van 15 cent naar de huidige 72 cent. Dankzij de enorme koersstijging komt het dividendrendement daarmee ondanks de enorme verhoging over de afgelopen jaren momenteel uit op minder dan 2%.

Het aandeel VF Corp doet het in 2011 uitstekend met een koersstijging van 54% bij het slot van vrijdag. Vandaag noteert het aandeel vlak na de bekendmaking van de cijfers bovendien wederom ruim $5 hoger op een nieuwe hoogste koers ooit van ruim $138.