McCormick verhoogt dividend 26 jaar op rij

Het Amerikaanse McCormick & Co heeft dinsdag aangekondigd het kwartaaldividend met 11% te verhogen.


McCormick, dat gespecialiseerd is in het leveren van levensmiddelen en voedselproducten aan bedrijven en de,  is bij de huidige koers van ongeveer $47 goed voor een dividendrendement van 2,4%.

Het kwartaaldividend zal verhoogd worden van 28 cent naar 31 cent, goed voor alweer het 26ste jaar van opeenvolgende dividendverhogingen. De laatste tien jaar werd het dividend jaarlijks gemiddeld met 11% verhoogd. Sinds 1925 betaalt McCormick al elk kwartaal netjes een dividend aan zijn aandeelhouders.

De dividendverhoging volgt nadat McCormick in september nog een 10% lagere nettowinst bekend maakte over het fiscale derde kwartaal. Dat was het gevolg van enerzijds hogere materiaalkosten en anderzijds een belastingmeevaller in hetzelfde kwartaal van 2010.

Net als veel bedrijven heeft ook McCormick te kampen met hogere kosten voor verpakkingsmateriaal en de producten die het bedrijf zelf verkoopt, zoals peper en kaneel. Om de omzet te stimuleren zal het bedrijf de prijzen blijven verhogen en in de kosten blijven snijden. Ook ligt de focus meer op opkomende markten, waar nog voldoende groeimogelijkheden zijn. Zo werd er onlangs al een sterke omzetgroei in China gerapporteerd.

In Nederland is McCormick onder meer actief met het merk Silvo, dat in de supermarkten ligt in het kruiden- en specerijenschap.

Dat McCormick ondanks een lagere winst toch het dividend verhoogd is niet vreemd. In de Verenigde Staten hechten beursgenoteerde bedrijven veel meer waarde aan het dividend. Behalve het feit dat de meeste bedrijven een kwartaaldividend uitkeren (in Nederland en Europa vaak halfjaarlijks of jaarlijks dividend) is het ook zeer ongebruikelijk dat het dividend verlaagd wordt. Dit is not done en zal pas gebeuren wanneer het bedrijf echt geen andere opties heeft. De meeste bedrijven met een uitstekend dividendtrackrecord komen dan ook niet voor niets uit de Verenigde Staten, waar zelfs een speciale index is van bedrijven die hun dividend al minstens 25 jaar op rij verhoogden: De Dividend Aristocrats.