Goldcorp verhoogt dividend met 32%

Het in Canada gevestigde Goldcorp heeft bekend gemaakt het dividend met 32% te verhogen tot 54 cent per aandeel. De goudproducent verhoogde het maandelijkse dividend liefst drie keer in de laatste 13 maanden.


Het in 1954 opgerichte Goldcorp bezit en exploiteert mijnen in Canada, de Verenigde Staten, Mexico en Latijns-Amerika, waar het goud, zilver, koper, lood en zink produceert.
Het in de Verenigde Staten onder ticker GG genoteerde Goldcorp verhoogde zijn dividend het afgelopen jaar zeer fors, nadat er jarenlang achter elkaar een maandelijks dividend van 1,5 cent was betaalt.

In november 2010 werd het maandelijkse dividend verdubbeld van $0,015 naar $0,03 per aandeel, in maart 2011 gevolgd door een nieuwe verhoging tot $0,034 per aandeel.
Nu volgt dus wederom een verhoging van het jaarlijkse dividend van $0,408 naar $0,54 per aandeel, goed voor de derde dividendverhoging in de afgelopen 13 maanden.
Het nieuwe verhoogde maandelijkse dividend zal voor het eerst uitgekeerd worden aan aandeelhouders die de aandelen Goldcorp op 16 december in bezit hebben.
Het is vrij uniek voor een 'gewoon' aandeel om maandelijks dividend uit te keren aan zijn aandeelhouders. De meeste Amerikaanse beursgenoteerde bedrijven keren vier keer per jaar uit en slechts een handjevol ETFs (met name REITs) keren maandelijks een dividend uit.

DRIP
Het voordeel van een maandelijks dividend voor beleggers is de zeer regelmatige inkomstenstroom. In de VS is het bovendien standaard dat je als belegger het ontvangen dividend automatisch kan herbeleggen in nieuwe aandelen, waardoor je in dit geval 12 keer per jaar nieuwe aandelen Goldcorp bijkoopt. Deze zogenaamde Dividend Reïnvestment Plans kopen van het door het bedrijf uitgekeerde cashdividend nieuwe aandelen in de markt, zonder daarvoor kosten te rekenen. 

In tegenstelling tot Europa kennen Amerikaanse bedrijven geen Stockdividend, wat op hetzelfde neerkomt, met als belangrijk verschil dat er bij een stockdividend verwatering optreedt omdat er nieuwe aandelen uitegeven moeten worden. In Nederland zijn er maar een paar bedrijven die een DRIP plan aanbieden, en kan er bovendien niet in fractionele aandelen worden belegd. De restanten worden verkocht, terwijl je in de VS ook met één aandeel via DRIP kunt herbeleggen.

Concurrenten Newmont Mining en Barrick Gold keren een kwartaaldividend uit. Kinross Gold betaalt een halfjaarlijks dividend aan zijn aandeelhouders. Goldcorp is de enigste goudproducent die een maandelijks dividend uitkeert.

Op dit moment heeft Goldcorp een dividendrendement van 0,8%.