Amerikaanse financials verhogen dividend

Na aanleiding van de resultaten van de stress test van de Amerikaanse FED kondigden verschillende grote Amerikaanse banken aan hun dividend te verhogen en eigen aandelen in te kopen. In navolging van deze medeling schoten de koersen van onder meer JPMorgan omhoog.


De Amerikaanse Federal Reserve gaf gisteren aan de zogenaamde Comprehensive Capital Analysis and Review (CCAR) voor 19 grote Amerikaanse financiƫle instellingen te hebben voltooid.

Met uitzondering van 4 banken, waaronder Citigroup, voldeden alle financials aan het door de FED geschetste stress test scenario van een diepte Amerikaanse recessie. In navolging van de stress test kwamen grote banken met dividendverhogingen en de inkoop van eigen aandelen.

JPMorgan kondigde aan het kwartaaldividend te verhogen van 25 cent naar 30 cent per aandeel. Daar bovenop werd een nieuw buyback programma van $15 miljard aangekondigd, waarvan $12 miljard in 2012 zal worden uitgevoerd. De resterende $3 miljard volgt in 2013.

De verwachting is nu dat JPMorgan in 2012 in totaal $13,3 miljard aan kapitaal zal uitkeren, waarvan ruim $4,3 miljard aan dividend. De totale payout ratio, ofwel het gedeelte van de winst dat uitgekeerd wordt, komt daarmee op 71% in 2012. De dividend payout ratio komt dit jaar waarschijnlijk op 23%, tegen 17% in 2011.

Daarmee voldoet JPMorgan aan de door de FED gewenste bovengrens, die uitgaat van een payout ratio voor het dividend van maximaal 30%.

Ook US Bancorp kondigde een stevige verhoging  van het dividend aan, samen met een buyback programma van 100 miljoen aandelen. Het kwartaaldividend wordt opgeschroefd met 56% tot $0,195 per aandeel. Daarmee wordt er jaarlijks $1,34 miljard aan dividend uitgekeerd.

Samen met een verwachte buyback van $2,48 miljard komt de totale capital payout daarmee uit op ruim $3,8 miljard. 

Omgerekend bedroeg de dividend payout ratio 20% en de totale payout 36% in 2011. In 2012 liggen deze percentages op 25% en 72%.
Citigroup was de gebeten hond met een Tier common 1 ratio van net geen 5%, ondanks een aanzienlijke verbetering van de kapitaals- en liquiditeitspositie.  

Toch mag Citi van de FED zijn voorgestelde capital return aan aandeelhouders niet doorvoeren, zoals wel gebeurt bij onder meer JPMorgan en US Bancorp. Het huidige dividend mag wel doorbetaald worden.