Vale kondigt dividend 2012 aan

De Braziliaanse mijnbouwgigant Vale heeft aangekondigd een eerste dividend van $3 miljard over 2012 uit te keren.

De voorgestelde 3 miljard dollar komt neer op 59 cent per aandeel. Vale keerde vorig jaar elk kwartaal een dividend uit, en daarvoor een halfjaarlijks dividend.

Het dividend van 59 cent per aandeel zal 30 april betaald worden. Eerder dit jaar had Vale al aangegeven voor 2012 minstens $6 miljard aan dividend te willen uitbetalen aan zijn aandeelhouders, wat een verdubbeling is ten opzichte van de minimale toezeggen een jaar eerder.

In 2011 werd er vier keer een dividend betaald: $0,189, $0,383, $0,575 en $0,579.

Na jaren van zeer hoge grondstofprijzen zit de grootste ijzerertsproducent ter wereld op een enorme berg cash. In 2011 werd er $9 miljard aan dividend uitgekeerd.

De Braziliaanse wetgeving verplicht bedrijven om een kwart van de nettowinst van het laatste boekjaar uit te keren als dividend. Dat komt voor Vale neer op $5,6 miljard, waarmee de minimum voorgestelde dividenduitkering van $6 miljard slechts een fractie boven dit bedrag ligt.

Op Vale het dividend in de loop van het jaar nog verder opschroeft hangt volgens analisten grotendeels af van de ontwikkeling van de ijzerertsprijs en het ontstaan van meer duidelijkheid over de Braziliaanse belastingwetgeving, die nu nog voor veel onzekerheid onder beleggers zou zorgen.

Op basis van de laatste gegevens op de Amerikaanse beurs, waar de ADRs van Vale genoteerd staan, is de beurswaarde $118 mrd, en bedraagt het dividendrendement van het mijnbouwbedrijf 5%. Het aandeel noteert niet ver boven de laagste jaarkoers van ruim $20.