Telefonica wil aandelen uitgeven voor dividend

Het Spaanse telecombedrijf Telefonica, dat hard geraakt wordt door de crisis in thuisland Spanje, heeft voorgesteld om een scripdividend te betalen uit eigen aandelen.


Net als veel telecombedrijven heeft ook Telefonica het moeilijk en wordt er na een eerder aangekondigde dividendverlaging nu voorgesteld het dividend te betalen met eigen aandelen.

Volgens de berichtgeving zou Telefonica aan zijn aandeelhouders willen voorleggen om halverwege mei de eigen aandelen die het in bezit heeft in te zetten om dividend mee te betalen. Dit scripdividend moet voorkomen dat de uitgifte van nieuwe aandelen (die Telefonica nog niet zelf in handen heeft) voor verwatering bij de bestaande aandeelhouders zorgt.

Telefonica heeft zo'n 1,9% van de eigen aandelen in handen, zogenaamde Treasury stock. Dit kan ingezet worden om het scrip (ofwel stock) dividend mee te betalen aan de aandeelhouders.  Op die manier kan het bedrijf de gegenereerde cash zelf houden wat meer slagkracht biedt in de huidige crisistijd gezien de grote afhankelijkheid van de Spaanse markt.

Ook andere Spaanse bedrijven bieden hun aandeelhouders de mogelijkheid om het dividend in de vorm van scripts te ontvangen, waaronder Banco Santander. Het voordeel hiervan voor het bedrijf is dat er geen cash de onderneming verlaat, het nadeel is dat er sprake is van flinke verwatering voor de aandeelhouder.