Repsol verlaagt payout dividend tot 2016

Het Spaanse oliebedrijf Repsol heeft laten weten de komende vier jaar minder dividend uit te betalen in verband met de nationalisatie van het Argentijnse onderdeel YPF.


De zogenaamde payout ratio, ofwel het percentage van de nettowinst dat uitgekeerd wordt als dividend, wordt verlaagd naar 40-55% in plaats van de eerder gehanteerde range van 50-60%.

De lagere payout moet Repsol helpen om cash te besparen na de onverwachte nationalisatie van YPF door de Argentijnse overheid. Sinds de privatisering van YPF door Argentinië 26 jaar geleden was Repsol eigenaar en leverde YPF ruim een kwart van de operiationele winst van het Spaanse oliebedrijf op.

Begin mei nationaliseerde Argentinië 51% van YPF, het grootste olie- en gasbedrijf van het Zuid-Amerikaanse land. Als compensatie kreeg het Spaanse Repsol een belang van 6,4%. Nadien liet Repsol weten prioriteit te geven aan het handhaven van de creditrating (investment grade).

Daarvoor wil Repsol cash besparen, onder meer door minder dividend uit te keren. Andere mogelijkheden die overwogen worden zijn het afstoten van onderdelen en het verkopen van bezittingen, waaronder het 5%-belang dat Repsol heeft in de eigen aandelen.
Over 2011 komt de dividendbetaling uit op €1,155, ofwel een payout van 64%. Na een interimdividend in januari volgt het slotdividend van 0,5775 euro normaalgesproken in juli.

Voor 2012 houden analisten rekening met een dividend van 1 euro. Bij de huidige koers van €13,81 komt het dividendrendement van Repsol daarmee uit op een (geschatte) 7,3%.