Dell gaat voor het eerst dividend uitkeren

Computerbouwer Dell zal voor het eerst in zijn historie een dividend gaan uitkeren.

Vanaf het derde kwartaal wordt er 8 cent per aandeel betaald, goed voor een dividendrendement van 2,7%.Na eerder Apple en vorig jaar Cisco is Dell het derde grote techbedrijf met een enorm kasoverschot dat   besluit de aandeelhouders mee te laten delen in de overtollige liquide middelen.

Veel aandeelhouders stuurden net als eerder bij Apple aan op een eerste dividend. Dell zal $0,08 per aandeel gaan uitkeren, wat bij de huidige koers neerkomt op een rendement van bijna 3%.

Het dividend zal Dell jaarlijks 560 miljoen dollar gaan kosten. De veelgeplaagde computerfabrikant heeft 12,8 miljard aan kas op de balans staan, en heeft daartegenover ook $5,8 miljard aan schulden.

De afgelopen vier jaar kocht Dell voornamelijk eigen aandelen in en werd het aantal uitstaande stukken met 14% teruggebracht. Achteraf gezien vonden deze inkopen tegen relatief hoge koersen plaats. Een dividend is dan van uit dat oogpunt beter voor aandeelhouders.

In totaal wil Dell 20-35% van de vrije kasstroom per jaar terug laten vloeien naar de aandeelhouders middels de inkoop van aandelen en het dividend. Dat was tot nu toe gemiddeld 10%-30% van de free cash flow.