Supervalu schrapt dividend

De Amerikaanse supermarktketen Supervalu heeft aangekondigd het dividend te willen schrappen.

De koers daalde bijna 50% na slechte berichtgeving van het bedrijf dat stevige schulden heeft.

Supervalu is de op twee na grootste supermarktketen in de Verenigde Staten en verliest al jaren klanten die kiezen voor goedkopere alternatieven als Wal-Mart en de dollarstores.

Daarbij heeft het bedrijf een stevige schuldenlast die steeds meer drukt op het aandeel naarmate de koers daalt. Donderdag halveerde het aandeel nagenoeg na de mededeling dat Supervalu zijn dividend schrapt en zijn opties overweegt om de gang van zaken weer in orde te krijgen.

Het elimineren van het dividend zorgt ervoor dat Supervalu meer geld over houdt om scherpe prijsverlagingen door te voeren om klanten terug te winnen. In het eerste kwartaal van 2012 daalde de winst nog met 45% bij een omzetdaling van 4,7% tot 10,59 miljard dollar.

Onder Supervalu vallen onder meer de Amerikaanse ketens Albertsons en Save-A-Lot. Behalve een lager dividend wil het bedrijf ook flink minder investeren. Na de flinke koersdaling op de beurs is de schuldpositie van ruim $6 miljard tien keer groter dan de beurswaarde. Ook heeft Supervalu nog een achterstand met zijn pensioenverplichtingen.

Het aandeel noteert nu op de laagste koers ooit nadat donderdag een dieptepunt van $2,61 werd bereikt.