Analisten twijfelen aan dividend E.ON

Het aandeel van het Duitse nutsbedrijf E.ON, dat met een winstwaarschuwing kwam, kreeg de laatste weken veel adviesverlagingen van analisten.

Deze week schrapte Deutsche Bank E.ON van zijn kooplijst en werd het koersdoel fors verlaagd van 21 euro naar 14 euro. De winstwaarschuwing heeft de analisten verrast en wekt twijfels op over de hoogte van het uit te keren dividend.

Deutsche Bank wijst er op dat E.ON de 'heilige' ondergrens van €1,10 dividend nog niet bevestigd heeft voor 2013. Een dividend van minstens 1,10 euro was de hoofdreden voor een belegging in het Duitse nutsbedrijf.
Ook Société Générale heeft het advies verlaagd naar hold na een verlaging van de wpa-taxatie met liefst 24%. Ook hier ging het koersdoel van €21 naar €14.

UBS gaf dinsdag al een verkoopadvies voor E.ON met een koersdoelverlaging van €16 naar €13,50. De analisten zijn negatief over de hele nutssector (RWE, Verbund etc) binnen centraal Europa en wijzen er op dat de neerwaartse spiraal sneller en harder is ingezet dan eerder werd verwacht.

Het aandeel E.ON verloor de laatste vijf handelsdagen ruim 15% en staat daarmee in 2012 op een verlies van bijna 10%. Bij de huidige koers is het dividendrendement ruim 7%.