Shell doet alles om het dividend veilig te stellen

Topman Ben van Beurden liet vandaag nog maar eens weten dat Shell alle zeilen bijzet om het huidige dividend te kunnen blijven uitkeren, ook bij een langdurige periode van lage olieprijzen.
Tijdens een toespraak in Londen gaf Chief Executive Officer Ben van Beurden van Royal Dutch Shell aan alles te doen om het dividend veilig te stellen in een wereld waar olieprijzen voor een langere periode laag blijven.

Behalve het dividend wil Shell ook de inkoop van aandelen doorzetten, terwijl er ook voldoende geïnvesteerd wordt voor de toekomst. Volgens eigen zeggen heeft Shell zijn dividend al 70 jaar niet verlaagd en is het er alles aan gelegen om dat trackrecord in stand te houden.

De Brits-Nederlandse oliemajor richt zich op het genereren van (een positieve) operationele kasstroom en vrije kasstroom in 2017 en de jaren erna, waarbij het bedrijf met zijn plannen rekening houdt met een langere periode van lagere olieprijzen.

De financiële positie van Shell, uitgedrukt middels de zogenaamde debt-to-equity ratio, geeft het bedrijf flexibiliteit om het dividend te handhaven, ook bij lagere olieprijzen, aldus van Beurden. Dit jaar wil Shell zijn operationele kosten met 10%, ofwel 4 miljard dollar, verlagen. Daarnaast zal Shell zijn investeringen met 20% terugschroeven. Deze kostenbesparingen moeten meer geld vrij maken voor het dividend (dat in het ideale geval uit de vrije kasstroom betaald wordt).

Het dividendrendement voor Shell bereikte met ruim 8% een hoogste niveau in meer dan 20 jaar toen het aandeel een dieptepunt bereikte op 28 september.

Na het koersherstel van de laatste dagen is het dividendrendement voor Shell weer teruggezakt naar 7,2%. Shell stelt zijn dividend vast in dollars en keert Nederlandse aandeelhouders vier keer per jaar in euro's uit. Vooral dankzij de flink opgelopen Amerikaanse munteenheid wist Shell de laatste jaren een mooie dividendgroei te realiseren. In dollars echter werd het dividend nauwelijks verhoogd.

De eerstvolgende ex-dividend datum is 12 november, als Shell zijn derde kwartaaldividend voor 2015 zal uitkeren. Op 13 augustus ging Shell voor het laatst ex-dividend voor omgerekend €0,4227 per aandeel.