Hoogste dividendrendement aandelen AEX

Aandeel Shell dividendrendement hoog
De AEX-index stijgt in 2017 ruim 12 procent op een huidige stand van 540,63 punten.

We bekijken de performance van alle 25 aandelen met bijzondere aandacht voor de hoogte van de dividenduitkering.

Nederlandse aandelen doen het dit jaar prima met een koerswinst van ruim twaalf procent. De AEX-index noteert bij de slotkoersen van 24 november 2017 tegen een geschatte k/w van 17,3 en wordt daarmee niet overdreven hoog gewaardeerd.

Het gemiddelde dividendrendement van de AEX-aandelen is 3,2%, met zoals altijd Shell als aandeel met het hoogste rendement. De aandelen Royal Dutch zijn nu goed voor een dividendrendement van 6%, op afstand gevolgd door verzekeraar Aegon, die een yield van 5,1% biedt.

Bekijk hieronder het complete overzicht van hoofdfondsen met de performance dit jaar en het actuele dividendrendement.

Dividendrendement en performance AEX-aandelen
Shell biedt het hoogste AEX dividend (KLIK VOOR GROTER)
Van de 25 AEX-fondsen betalen er 22 een dividend, met de helft daarvan goed voor een rendement van minimaal 3 procent. Bovendien is dat nog exclusief eenmalige speciale dividenduitkeringen. Zo betaalt Akzo in december een extra dividend van 4 euro, dat niet meegenomen is voor het gewone dividendrendement.

Galapagos, Altice en ArcelorMittal betalen geen dividend. ASML heeft het laagste rendement van de dividendbetalers met slechts 0,8%. Echter is dat natuurlijk het gevolg van de beurskoers die de afgelopen jaren heel hard is opgelopen. ASML verhoogde het dividend over 2016 nog fors. Dit jaar is ASML het best presterende aandeel onder de hoofdfondsen met een koerswinst van 46,1% per 24 november. Ook DSM (+37,6%), Aalberts (+35,4%) en Akzo Nobel (+31,8%) doen het uitstekend.

Het slechtst presterende aandeel is Altice, dat vooral de laatste weken hard onderuit ging en in 2017 inmiddels een koersverlies realiseerde van 58,3%. Bovendien keert Altice geen dividend uit.

De meeste AEX-aandelen gingen reeds ex-dividend in 2017. Dit jaar zal alleen Akzo nog ex-dividend noteren voor het speciale dividend. In Belgiƫ zijn er nog wel een aantal aandelen die dit jaar ex-dividend gaan.