De hoogste dividendrendementen aandelen AEX

aex aandelen hoog dividendrendement
De komende periode zullen veel aandelen in Europa en dus ook Nederland ex-dividend noteren.

Welke Nederlandse aandelen bieden nu het hoogste dividendrendement? We bekijken onder meer de AEX-index.
In april en mei gaan in Europa de meeste aandelen ex-dividend. In Nederland geldt dat ook voor het grootste deel van de aandelen in de AEX, AMX en AScX-index.

Welke aandelen bieden nu een hoog dividendrendement? We zetten de top-10 voor de AEX-index en Nederland op een rijtje.

TOP-10 DIVIDENDRENDEMENT AANDELEN NEDERLAND
  1. Koninklijke Brill 12,4%
  2. Wereldhave 8,4%
  3. PostNL 7,6%
  4. NSI 6,3%
  5. Eurocommercial Properties 6,3%
  6. Stern Groep 6,3%
  7. KAS Bank 6,2%
  8. Royal Dutch Shell 6,0%
  9. ABN AMRO Group 5,9%
  10. Unibail Rodamco 5,8%
Behalve deze top tien zijn ook financials als NN Group en Van Lanschot goed voor een relatief hoog dividendrendement met 5,8% (NN) en 5,6% (Van Lanschot Kempen).

Het hoogste dividendrendement in 2018 wordt geboden door Brill, dat eenmalig een extra uitkering doet en daardoor een bijzonder hoog dividendrendement van ruim 12% biedt. Let wel op dat dit volgend jaar zo goed als zeker wegvalt, waardoor er een 'gewoon' dividendrendement van minder dan 4% op jaarbasis overblijft.

HOOG DIVIDEND AANDELEN AEX-INDEX
Wat verder opvalt is het grote aantal financials en vastgoedaandelen, die traditiegetrouw een hoger dividend uitkeren dan 'gewone' aandelen. Als we naar de AEX-index kijken dan zien we van het bovenstaande lijstje Shell, ABN Amro en Unibail-Rodamco terug met het hoogste dividend.

Unibail zal dit jaar in totaal €10,80 dividend uitkeren, verdeeld over twee betalingen waarvan er één in maart reeds is gedaan. Het aandeel Unibail doet het slecht op de beurs (zie grafiek) waardoor het dividendrendement steeds verder oploopt.

Aandeel Unibail hoog dividend Nederland
Unibail-Rodamco biedt een hoog dividend van bijna 6%

Andere AEX-fondsen die goed scoren op dividendrendement zijn Aegon, ING en KPN. Verzekeraar Aegon biedt momenteel net als ING een bruto dividend van 4,9%. Beide financials keren twee keer per jaar een dividend uit. Ook telecombedrijf KPN scoort goed qua dividend met een rendement van 4,5%. Ook KPN keert halfjaarlijks dividend uit.

LAAGSTE DIVIDENDEN AANDELEN NEDERLAND
Toch is een hoog dividendrendement zeker niet voor elk bedrijf weggelegd. Soms wordt er simpelweg heel weinig uitgekeerd, maar het kan ook gebeuren dat de beurskoers van het desbetreffende aandeel zo hard is opgelopen dat het dividendrendement daardoor heel hard is gedaald. Immers is het dividendrendement het resultaat van het dividend gedeeld door de beurskoers. Stijgt die laatste dan zal het rendement dalen. Andersom geldt natuurlijk hetzelfde als een aandeel hard is gedaald, en daarom is het vaak ook oppassen geblazen indien u een hoog dividendrendement aantreft omdat er vaak onderliggend veel aan de hand is met het bedrijf dat het dividend betaalt. De kans is groot dat een hoog dividend niet houdbaar blijkt of verlaagd wordt in de volgende jaren.


Nederlandse aandelen met een relatief laag dividendrendement zijn onder meer ArcelorMittal (0,3%), AMG (0,3%, Wessanen (0,8%), ASML (0,9%) en Brunel (1,0%). Zeker bij AEX-aandeel ASML is het lage dividendrendement het gevolg van de flinke koersstijging op de beurs de laatste jaren. Het aandeel presteerde zeer goed waardoor het dividendrendement steeds lager wordt, ondanks het feit dat de bouwer van chipmachines zijn dividend elk jaar weer verhoogd. Als de koers harder stijgt dan het dividend resulteert dat natuurlijk toch in een lager rendement.

In het ex-dividend overzicht op deze website ziet u welke aandelen er de komende weken en maanden ex-dividend gaan.