Aandeel Wereldhave als eerste ex-dividend in 2019

Het jaar 2019 is nog maar net begonnen en de jaarcijfers druppelen langzaam binnen. De meeste Nederlandse aandelen zullen pas in april of mei ex-dividend noteren. Wij zetten de aandelen op een rijtje waarvan de ex-dividend datum al bekend is. Wereldhave trapt af in Nederland.

Pas later dit jaar zal de ex-dividend agenda goed vollopen voor de Nederlandse beurs en AEX-index. Toch zijn er al een handjevol aandelen dat heeft aangekondigd wanneer u als aandeelhouder in 2019 een (deel van het) dividend kunt ontvangen.

Momenteel zijn er volgens onze informatie 3 Nederlandse beursgenoteerde bedrijven die al iets hebben gezegd over het dividend in 2019. Allereerst is er vastgoedfonds Wereldhave NV, dat op 29 januari 2019 ex-dividend zal noteren voor een bedrag van €0,63 per aandeel.

Vorig jaar verlaagde Wereldhave het dividend nog van €0,77 naar €0,63 per kwartaal. Het vastgoedfonds is één van de weinige Nederlandse aandelen die vier keer per jaar dividend betaald en precies daarom weten we nu al wanneer er in 2019 uitgekeerd wordt.

Bij een beurskoers €28,63 is Wereldhave goed voor een geschat dividenrendement van 8,8% op jaarbasis. Echter is dit percentage geen zekerheidje, aangezien Wereldhave het dividend ook dit jaar weer kan verlagen. Het in België genoteerde Wereldhave Belgium biedt een dividend van 6,4% en zal op 15 april ex-dividend noteren.

Andere aandelen waarvan we nu al weten wanneer ze in 2019 ex-dividend zullen noteren zijn onder meer Shell en Vopak. Oliegigant Shell keert net als Wereldhave een kwartaaldividend uit en zal op 14 februari opnieuw ex-dividend noteren. Het bedrag is nog onbekend, maar zal in lijn met de voorliggende jaren omgerekend 47 dollarcent zijn. Shell biedt een hoog dividendrendement van 6%.

Tot slot is er ook nog Vopak, de sectorgenoot van Shell die op 23 april ex-dividend gaat. Vopak betaalde vorig jaar een dividend van €1,05 per aandeel en zal dit jaar waarschijnlijk een vergelijkbare uitkering doen aan zijn aandeelhouders. Indien Vopak opnieuw hetzelfde bedrag betaalt komt het dividendrendement uit op een geschatte 2,4%.