Aandelen Nederland met hoog dividend rendement

Nederlandse aandelen met een hoog dividendrendement
In 2019 een hoog dividendrendement behalen met Nederlandse aandelen is mogelijk met aandelen van banken en vastgoedfondsen.

We maken een overzicht van de in Amsterdam genoteerde aandelen met de hoogste dividendrendementen.
De komende maanden zullen veel aandelen in Nederland weer ex-dividend noteren. Daarbij wordt er nog altijd veelal slechts één keer per jaar uitgekeerd, wat betekent dat je als belegger nu zult moeten profiteren óf weer een jaar moet wachten voor de eerstvolgende dividenduitkering.

Vooral in april en mei gaat het grootste deel van de aandelen genoteerd aan Euronext Amsterdam ex-dividend. Het complete overzicht treft u op onze speciale ex-dividend pagina.

Wie een zo hoog mogelijk dividend wil ontvangen in 2019 zal vooral uitkomen bij aandelen van banken en verzekeraars en vastgoedbeleggingen. Ook PostNL biedt een extreem hoog dividendrendement, wat voor een groot deel het gevolg is van een grote koersdaling. Dat is gelijk ook een belangrijke waarschuwing, want een hoog dividendrendement komt dikwijls door een gedaalde beurskoers bij bedrijven waar iets aan de hand is. Of het dividend ook houdbaar is zal moeten blijken. In de praktijk verlagen aandelen met een zeer hoog dividend de uitkering vaak in het jaar erop volgend. Een lager dividend wordt niet gewaardeerd door beleggers, die dan vaak de beurskoers nog lager zetten. Al met al zijn er dus veel onzekerheden bij aandelen met een hoog dividendrendement. Let daar goed op en doe altijd goed je huiswerk of een dividenduitkering wel houdbaar is en bekijk vooral ook waarom het dividendrendement zo hoog is. Zit het bedrijf in de problemen? Zijn analisten zeer negatief? En is er een grote kans dat het dividend verlaagd zal moeten worden, bijvoorbeeld door een zware schuldenlast? 

Toch hoeft een hoog dividend niet altijd een negatief signaal af te geven. Zo betaalt Shell al jarenlang een hoog dividend, dat sinds de tweede wereldoorlog nog nooit is verlaagd. Ook Eurocommercial Properties betaalt al decennia lang een ten minste gelijkblijvend dividend, dat de laatste jaren stapsgewijs wordt verhoogd.

Dat in tegenstelling tot Wereldhave en PostNL, toevallig de twee Nederlandse aandelen die op dit moment verreweg het hoogste dividendrendement bieden met alletwee ruim 10%. Zowel PostNL als Wereldhave verlaagden hun dividend de afgelopen jaren ten minste één keer, en het is zeker niet uit te sluiten dat dat opnieuw zal gebeuren gezien het extreem hoge dividendrendement op dit moment.

Hieronder treft u de top-10 van hoogste dividendrendementen in Nederland per 26 maart. De ex-dividend datums zijn voora bijna al deze aandelen inmiddels bekend.

HOOGSTE DIVIDENDRENDEMENTEN NEDERLAND 2019
  1. PostNL - 10,7%
  2. Wereldhave - 10,2%
  3. Flow Traders - 9,4%
  4. Eurocommercial Properties - 8,4%
  5. ABN Amro - 7,4%
  6. BESI - 7,2%
  7. WFD Unibail Rodamco - 7,1%
  8. Van Lanschot Kempen - 7,0%
  9. Aegon - 6,7%
  10. ING Groep - 6,5%
Met uitzondering van PostNL en BESI betreft het dus uitsluitend aandelen actief in vastgoed of in de financiële sector. Van de bovenstaande aandelen moet Eurocommercial het dividend voor 2019 nog bekend maken, dat gebeurt pas in de tweede jaarhelft. Veel van de bovenstaande aandelen betalen bovendien een halfjaarlijks dividend, wat betekent dat het bovenstaande percentage is gebaseerd op een uitkering over het hele jaar. Zo betaalt PostNL, dat op 18 april ex-dividend gaat, slechts een deel van het totale dividend uit, ofwel het dividendrendement is dan ook lager. PostNL betaalt namelijk het slotdividend van €0,17, terwijl het getoonde dividendrendement is gebaseerd op zowel het interim dividend van €0,07 dat reeds is uitgekeerd en het slotdividend van €0,17. Hou ook daar goed rekening mee.