Van Lanschot Kempen stelt dividend in 2020 uit vanwege corona

Aandeel Van Lanschot dividend boekjaar 2019
Ook Van Lanschot Kempen zal niet het eerder gecommuniceerde dividend uitkeren in de komende ex-dividend periode. De zakenbank stelt de betaling uit in verband met de COVID-19 pandemie.

In februari had Van Lanschot nog een dividend van €1,45 per aandeel voorgesteld, gelijk aan de uitkering die een jaar eerder werd gedaan. Normaal gesproken zou het aandeel dat dividend in juni uitkeren met een ex-dividend datum in mei 2020. Nu is de uitkering uitgesteld tot oktober.


In het persbericht vandaag stelt Van Lanschot het volgende: Vandaag maken wij bekend dat wij de aanbeveling van de Europese Centrale Bank (ECB) en De Nederlandsche Bank (DNB) opvolgen en de uitkering van het dividend over 2019 uitstellen tot in ieder geval na 1 oktober 2020. We leven op dit moment in uitzonderlijke omstandigheden en wij horen en begrijpen de oproep vanuit verschillende partijen om terughoudend te zijn met het uitbetalen van dividend. Hoewel niet alle aspecten uit de aanbeveling op ons, als wealth manager, van toepassing zijn, hebben wij daarom onze verantwoordelijkheid genomen en besloten op dit moment geen dividend uit te keren. Als wealth manager hebben wij als doel het behoud en opbouw van vermogen voor onze klanten op een duurzame manier. Onze zeer ruime kapitaal- en liquiditeitsbuffer stellen ons in staat om onze wealth managementstrategie met succes uit te voeren. Wij realiseren ons dat dit lastige tijden kunnen zijn voor onze klanten en wij zullen hen, waar nodig, met maatwerk bijstaan. Per eind december 2019 rapporteerden wij een ruime CET 1-ratio van 23,8%. Tijdens de algemene vergadering van aandeelhouders op 28 mei 2020 zal het voorstel tot vaststellen van het dividend op de agenda worden geplaatst. Zodra de omstandigheden, zoals de onzekerheden rondom het coronavirus (COVID-19), het naar de mening van de Raad van Bestuur en de Raad van Commissarissen toelaten en onze kapitaalratio aan de gestelde targets blijft voldoen, keren wij het dividend over 2019 aan onze aandeelhouders uit. Dit in ieder geval niet voor 1 oktober 2020.

Indien Van Lanschot besluit alsnog het dividend van €1,45 per aandeel uit te keren later dit jaar dan betekent dat een dividendrendement van maar liefst 11,7% bij de huidige beurskoers van €12,40. Het aandeel Van Lanschot Kempen daalt in 2020 maar liefst 38% op de beurs in Amsterdam.

LEES OOK: Intertrust schrapt slotdividend in 2020 vanwege corona

Van Lanschot Kempen is een vermogensbeheerder, bekend van merknamen als Van Lanschot, Evi en Kempen. Het bedrijf is actief in Private Banking, Asset Management en Merchant Banking, met als doel het behoud en de opbouw van vermogen van haar klanten. Van Lanschot Kempen, genoteerd aan Euronext Amsterdam, is de oudste onafhankelijke financiële instelling van Nederland met een geschiedenis die teruggaat tot 1737.