Eurocommercial Properties keert mogelijk eind 2020 nog dividend uit

Aandeel Eurocommercial Properties dividend 2020
Eurocommercial verhoogde het dividend nu zes jaar op rij
Vastgoedfonds Eurocommercial Properties heeft aangegeven ook in 2020 weer dividend uit te willen keren.

Het beursgenoteerde aandeel, actief met winkelvastgoed in België, Frankrijk, Italië en Zweden betaalt traditiegetrouw pas later in het jaar het dividend.

Vandaag kwam Eurocommercial, dat net als sectorgenoten Unibail-Rodamco en Wereldhave rake klappen kreeg op de beurs in verband met COVID-19, met zijn 'twelve months interim report' per 30 juni 2020.

In het engelstalige persbericht stelt het vastgoedbedrijf het onderstaande (vertaald naar het Nederlands): Aangezien de Vennootschap een dividenduitkeringsverplichting heeft om haar status van fiscale beleggingsinstelling te behouden, de Vennootschap zou kunnen overwegen om in november 2020 een interim-dividend vast te stellen. Echter, of een interim-dividend het dividendbedrag zal worden uitgekeerd afhankelijk van de financiële resultaten per 30 september 2020 en de vooruitzichten voor de rest van het jaar en zo ja, dan zal een interimdividend worden aangekondigd na de Buitengewone Algemene Vergadering Bijeenkomst op donderdag 29 oktober 2020.


Met andere woorden is dus nog niet duidelijk dat Eurocommercial Properties ook daadwerkelijk een dividend gaat aankondigen voor 2020. Meer duidelijkheid hebben beleggers op 29 oktober als het onderwerp ter sprake komt bij de Buitengewone Algemene Vergadering.

De afgelopen jaren kondigde Eurocommercial telkens eind augustus het dividend aan over het jongste boekjaar, met steevast een uitbetaling eind november. De ex-dividend datum was in 2019 nog 7 november. Vorig jaar keerde Eurocommercial Properties bruto €2,18 per aandeel aan dividend uit. Bij de huidige beurskoers van €9,90 zou dat goed zijn voor een ongekend hoog dividendrendement van 23%.

De kans is natuurlijk groot dat  Eurocommercial Properties het dividend dit jaar flink gaat verlagen in lijn met de resultaten die hard worden geraakt door COVID-19. Eerder schrapte Wereldhave al het dividend en kondigde Unibail-Rodamco een halvering van het dividend aan. Ook Vastned Retail verlaagde het eerder gedane dividendvoorstel in 2020.

LEES OOK: Wereldhave zet dividend volledig stop in 2020

In het geval Eurocommercial Properties zou een dividendverlaging betekenen dat er een einde komt aan een zeer lange reeks van tientallen jaren waarin het dividend nooit werd verlaagd. Bovendien verhoogde het vastgoedaandeel de afgelopen zes jaar op rij telkens het dividend, dat vorig jaar nog met 1,4% groeide.


Het aandeel staat dit jaar fors onder druk met een koersverlies van maar liefst 60%. Een dividenduitkering in 2020 zou voor beleggers dan ook slechts een doekje voor het bloeden zijn, want vorig jaar november stond het aandeel Eurocommercial nog op bijna 30 euro. Nu is dat minder dan 10 euro, en is de beurswaarde van het bedrijf tot minder dan 500 miljoen euro gedaald.

Eurocommercial Properties NV is een vastgoedbeleggingsmaatschappij actief op het gebied van winkelvastgoed en dan voornamelijk winkelcentra, maar ook magazijnen en kantoorruimte. Eurocommercial is actief in België, Frankrijk, Italië en Zweden, met een vastgoedportefeuille van meer dan 30 winkelcentra. Eurocommercial Properties staat bekend om zijn progressieve dividendbeleid met een uitkering die al zeker 25 jaar op rij nog nooit is verlaagd op basis van de dividenduitkering in 2019.