ASML betaalt 15% hoger slotdividend in 2021

ASML betaalt 15% meer dividend over 2020
De Nederlandse halfgeleidergigant ASML Holding, opgenomen in de AEX-index en qua beurswaarde inmiddels het grootste bedrijf in Nederland, zal in 2021 een interim dividend van €1,55 bruto per aandeel uitkeren.

Dat is een verhoging van 14,8% ten opzichte van een jaar geleden, toen ASML nog €1,35 betaalde als interim dividend. 

Vorig jaar verhoogde ASML ook al het interim dividend met bijna 15% met een uitkering van €1,20 bruto per aandeel. Het succesvolle Nederlandse bedrijf begon in 2019 met een halfjaarlijkse in plaats van jaarlijkse dividenduitkering.

In het engelstalige persbericht van ASML van deze ochtend lezen we het volgende over het dividend, uiteraard vrij vertaald naar het Nederlands.

ASML is voornemens om over 2020 een totaal dividend uit te keren van € 2,75 per gewoon aandeel. Gezien het interim-dividend van € 1,20 per gewoon aandeel dat in november 2020 is uitgekeerd, leidt dit tot een slotdividendvoorstel aan de Algemene Vergadering van € 1,55 per gewoon aandeel. Dit is een stijging van 15% ten opzichte van het totale dividend over 2019 van € 2,40 per gewoon aandeel. Als onderdeel van haar financiële beleid om overtollige liquide middelen terug te geven aan haar aandeelhouders door middel van stijgende dividenden en aandeleninkoop, kondigde ASML in januari 2020 een nieuw driejarig aandeleninkoopprogramma aan, dat binnen de periode 2020-2022 moet worden uitgevoerd. Als onderdeel van dit programma is ASML voornemens aandelen te kopen tot € 6 miljard, inclusief een totaal van maximaal 0,4 miljoen aandelen ter dekking van aandelenplannen voor werknemers. ASML is voornemens het restant van de ingekochte aandelen in te trekken. Tot op heden is voor € 1,2 miljard aan aandelen ingekocht onder het huidige programma. (bron: persbericht ASML)

Het aandeel ASML doet het zeer goed op de beurs de laatste jaren en noteert rond een hoogste koersniveau in zijn geschiedenis met gisteren een slotstand van €439,90 per aandeel. Dat komt neer op een beurswaarde van €183,8 miljard. Jaarlijks zal ASML beleggers nu omgerekend ruim €1,15 miljard aan dividend betalen.

Het dividendrendement is op basis van het jaarlijkse bedrag van 2,75 euro per aandeel momenteel 0,6%. De ex-dividend datum voor het slotdividend over 2020 is nog niet bekend gemaakt. Vorig jaar was dat 24 april 2020, dus het is normaal gesproken ook eind april dat ASML in 2021 ex-dividend zal noteren. In de dividendkalender op dividendnieuws.nl melden wij het zodra we de exacte datum weten.

ASML Holding N.V. is een fabrikant van apparatuur voor het maken van chips. Het bedrijf houdt zich bezig met de ontwikkeling, productie, marketing, verkoop en service van halfgeleiderapparatuursystemen, bestaande uit lithografiesystemen. De belangrijkste activiteiten van het bedrijf zijn in Nederland, de Verenigde Staten en Azië. ASML is een multinational met hoofdkantoor in Veldhoven, Nederland en wordt verhandeld op Euronext Amsterdam en NASDAQ in de Verenigde Staten. ASML betaalde in 2007 voor het eerst een dividend, en keert jaarlijks een regulier dividend uit sinds 2008. In 2019 werd een jaarlijks dividend omgezet in een halfjaarlijkse uitkering door het bedrijf.