Aandelen die elke maand dividend betalen

Aandelen die elke maand dividend betalen
Met name REITs (vastgoed aandelen) betalen elke maand dividend in de Verenigde Staten

We bekijken de aandelen die maandelijks dividend uitkeren, waarvoor we toch echt naar de Verenigde Staten moeten. In Nederland betalen de meeste bedrijven met een beursnotering één of twee keer per jaar een dividend. Dit halfjaarlijkse of jaarlijkse dividend is ook elders in Europa veelal de standaard. 

Iedereen is bekend met het fenomeen dat je in Nederland meestal slechts één of maximaal twee keer per jaar dividend krijgt als je investeert in aandelen als Ahold, ING of ASML. Een enkel bedrijf met notering aan Euronext Amsterdam betaalt vier keer per jaar een dividend, ofwel per kwartaal.

In de Verenigde Staten is het kwartaaldividend juist weer standaard en is het zelfs raar als er maar één keer per jaar of twee keer per jaar dividend wordt uitgekeerd. Zo betalen alle aandelen in de Dow Jones Index gewoon vier keer per jaar dividend. In Nederland zijn dat slechts een handjevol aandelen, waaronder Unilever, Aperam en Shell. Dit zijn bovendien niet de beste aandelen qua rendement op de beurs de laatste jaren. Elders in Europa zijn er ook genoeg andere aandelen die vier keer per jaar dividend betalen, met vooral olie en farmacie als sectoren. Denk bijvoorbeeld aan GlaxoSmithKline, BP en TotalEnergies. Ook in Scandinavië en in het Verenigd Koninkrijk zijn er steeds meer bedrijven die vier keer per jaar dividend uitkeren, bijvoorbeeld in de vastgoedsector. 

AANDELEN MET MAANDELIJKS DIVIDEND IN DE VERENIGDE STATEN

Toch kan het qua dividendfrequentie nog gekker, want er zijn ook steeds meer aandelen die elke maand dividend betalen. Hieronder zetten we deze aandelen, allemaal afkomstig uit de Verenigde Staten, op een rijtje. Het zijn bijna allemaal vastgoedaandelen, ook wel REITs genoemd, de afkorting voor Real Estate Investment Trusts. Deze vastgoedaandelen zijn verplicht bij wet om bijna de volledige winst als dividend uit te keren.

De Amerikaanse aandelen die elke maand uitkeren zijn Realty Income (vastgoed, tickersymbol O), Agree Realty (ook vastgoed, ticker ADC), Ellington Residential (hypotheken/vastgoed, ticker EARN), Gladstone Land (ticker LAND), STAG Industrial (STAG) en EPR Properties (EPR).

Ook in Canada zijn er veel aandelen die elke maand dividend uitkeren. Deze zullen we later in een ander artikel op dividendnieuws.nl verder behandelen.

Al de bovengenoemde aandelen betalen elke maand een, vaak zeer hoog, dividend. Het meest bekend is Realty Income Corporation, dat elke maand dividend betaalt en het dividend ook jaarlijks verder verhoogt. Realty Income is een Dividend Aristocrat die al meer dan 25 jaar op rij het dividend heeft verhoogd. Alle andere aandelen hierboven zijn in principe wat minder solide wat betreft dividendhistorie. Doe dan ook altijd zeer goed je huiswerk voordat je investeert in zo'n aandeel. Meer over de dividendfrequentie en de hoogte van het dividend en bijbehorende risico's leest u in dit artikel.