Dividend aandeel Brill omlaag naar €0,90 (-28%) in 2022

aandeel Brill dividend 2021/2022
Het dividendrendement van het aandeel Brill blijft hoog met bijna 4%.

Koninklijke Brill
betaalt over boekjaar 2021 een flink lager dividend van €0,90 per aandeel. Vorig jaar betaalde de in Nederland gevestigde academische uitgeverij nog een dividend van €1,25 aan aandeelhouders.

De flinke dividendverlaging in 2022 (Brill kondigt het dividend altijd als één van de laatste beursgenoteerde bedrijven in Nederland aan) komt voor een jaar waarin Brill de omzet met 23,8% zag stijgen en er een 9,1% hoger EBITDA resultaat werd gerealiseerd.


De sterke omzetsprong was wel het gevolg van een acquisitie (V&R), maar ook zonder de overname steeg de organische omzet nog met 2,1% en bereikte het EBITDA resultaat een record van €7,1 miljoen euro. Het lagere dividend heeft mogelijk te maken met de flink lagere vrije kasstroom in 2021, want die daalde met 24,7% naar 3,4 miljoen euro.

DIVIDEND BRILL BLIJFT ONVOORSPELBAAR
Dat het dividend in 2022 met 28% omlaag gaat naar €0,90 per aandeel is evenwel niet verrassend, want Brill betaalde de laatste tien jaar wisselende dividenden. In het persbericht van vorige week, dat Brill volledig in het engels publiceert, legt Brill het besluit uit om het dividend flink te verlagen dit jaar (zie hieronder).
'Based on the 2021 financial results, but also taking into account our ongoing interest in expanding Brill's footprint both organically and through acquisitions, an all-cash ordinary dividend of EUR 0.90 per (certificate of) ordinary share will be proposed at the Annual General Meeting (AGM) of Shareholders.' bron: persbericht Koninklijke Brill

Een dividend van €0,90 voor Brill geeft bij een beurskoers van €22,80 nog altijd een dividendrendement van 3,9% bruto. Daarmee hoort het aandeel Brill nog steeds bij de Nederlandse aandelen met het hoogste dividendrendement. Andere Nederlandse aandelen die het dividend over het laatste boekjaar 2021 verlaagden zijn onder meer Nedap, Ordina en Flow Traders.

LEES OOK: Brill betaalt €1,25 dividend per aandeel in 2021

Het is nog onbekend wanneer beleggers in Koninklijke Brill het dividend over 2021 daadwerkelijk zullen ontvangen. Vorig jaar was de ex-dividend datum voor Brill nog 21 mei, met betaling op 25 mei. Het dividend over 2021 wordt net als de afgelopen jaren weer volledig in cash uitgekeerd. Een bruto dividend van €0,90 komt neer op een netto betaling aan aandeelhouders Brill van €0,765 per aandeel.

UPDATE 29 april 2022: Brill zal in 2022 op 27 mei ex-dividend gaan.

Volgens berekening van Dividendnieuws.nl betaalt Brill naar schatting in totaal een afgerond dividend van €2 miljoen euro aan alle aandeelhouders bij elkaar over boekjaar 2021. 

Koninklijke Brill NV is een in Nederland gevestigde academische uitgeverij. Het bedrijf publiceert boeken in gedrukte en elektronische vorm, tijdschriften, naslagwerken in print en online, en primair bronmateriaal, zoals premoderne archiefdocumenten, oosterse manuscripten, kunstverkoopcatalogi en hedendaagse mensenrechtenrapporten. De publicaties van het bedrijf zijn gericht op de geesteswetenschappen, recht en wetenschap en bestrijken gebieden als Afrikaanse en Amerikaanse studies, kunst en architectuur, Aziatische studies, bijbelstudies, filosofie, sociale wetenschappen, mensenrechten en humanitair recht, internationaal recht, internationale betrekkingen en biologie. , onder andere. Tot de klanten van het bedrijf behoren academische instellingen en bibliotheken. Het aandeel Brill staat genoteerd aan Euronext Amsterdam onder ISIN-code NL0000442523.