De aandelen in Nederland die per kwartaal dividend betalen

kwartaal dividenden in Nederland
Shell, Unilever en Aperam betalen al jarenlang vier keer per jaar dividend.

Een kwartaaldividend is zeldzaam voor Nederlandse aandelen maar toch is er een handvol bedrijven met notering aan Euronext Amsterdam die vier keer per jaar dividend uitkeren. We maken een overzicht van de kwartaalbetalers in Nederland.

Het is bekend dat veel aandelen in Nederland één keer of twee keer per jaar dividend betalen. Een dividend per kwartaal komt in de Verenigde Staten zeer vaak voor, maar is in Europa zeldzaam. In Nederland betalen de onderstaande aandelen een kwartaaldividend.

#1. SHELL PLC

De meest bekende kwartaalbetaler is natuurlijk Shell PLC, het voormalige Royal Dutch Shell dat al sinds jaar en dag vier keer per jaar een dividend uitkeert. Shell stelt het dividend altijd vast in Amerikaanse dollars vanwege de koppeling aan de olieprijs die in deze valuta noteert. Later krijgen Nederlandse beleggers een dividend uitgekeerd in euro's, altijd gebaseerd op de valutakoers op een bepaalde datum vlak voor de uitkering. Shell PLC, voorheen bekend als Royal Dutch Shell (Koninklijke Olie) houdt zich internationaal bezig met de exploratie, productie, raffinage en marketing van olie en aardgas, en de productie en marketing van chemicaliën. De activiteiten omvatten Upstream, Integrated Gas, Renewables and Energy Solutions en Downstream. Bekijk in de dividendkalender de eerstvolgende dividenduitkering van Shell. Normaal gesproken gaat het aandeel Shell elk jaar ex-dividend in de maanden februari, mei, augustus en november (net als Unilever).

#2. UNILEVER PLC

Ook Unilever, dat net als Shell recent zijn hoofdkantoor naar het Verenigd Koninkrijk verhuisde, betaalt al jarenlang een kwartaaldividend. In tegenstelling tot Shell beschikt Unilever over een betere dividendhistorie met een uitkering die al jarenlang niet is verlaagd. Unilever PLC is actief op het gebied van persoonlijke verzorging en levensmiddelen. Merken van Unilever zijn onder meer Axe, Dirt is Good (Omo), Dove, Hellmann's, Knorr, Lipton, Lux, Magnum, Rexona, Sunsilk en Surf. Het bedrijf is actief in meer dan 100 landen en verkoopt zijn producten in meer dan 190 landen. Unilever heeft fabrieken in meer dan 70 landen. Wat betreft dividendgroei blijft Unilever wel ver achter op sectorgenoten als Nestlé (Zwitserland) en Procter & Gamble (Verenigde Staten), die jaarlijks het dividend verder verhogen en dat bovendien al meer dan 25 jaar op rij doen als Dividend Aristocrats. Het aandeel Unilever noteert doorgaans altijd ex-dividend in de maanden februari, mei, augustus en november. In de dividendkalender wordt de eerstvolgende datum gemeld.

#3. APERAM

Het derde aandeel in Nederland dat elk kwartaal dividend uitkeert is Aperam, de wereldwijde speler in roestvrij, elektrisch en speciaal staal. Het bedrijf is georganiseerd in de drie operationele segmenten: roestvrij staal en elektrisch staal, services en oplossingen en legeringen en specialiteiten. Sinds 2016 betaalt Aperam al een kwartaaldividend aan beleggers die sindsdien bovendien elk jaar een verhoging krijgen van het dividend. Wat betreft dividendgroei laat Aperam Shell en Unilever ver achter zich met elk jaar flinke dividendverhogingen en bovendien een dividendrendement dat hoger ligt dan de twee qua beurswaarde veel grotere bedrijven. Aandeelhouders Aperam krijgen steevast vier dividenden per jaar met ex-dividend datums altijd in de maanden maart, mei, augustus en november. In de dividendagenda van dividendnieuws.nl staat altijd de eerstvolgende ex-dividend datum van Aperam, die in februari de datums voor het hele jaar al aankondigd.

ANDERE AANDELEN MET KWARTAALDIVIDEND IN NEDERLAND

Na Unilever, Shell en Aperam zijn er nog een aantal aandelen met notering in Amsterdam die vier keer per jaar dividend betalen. Het gaat hier echter om minder serieuze bedrijven die vaak ook een (hoofd) notering op een andere beurs hebben zoals in de Verenigde Staten. Het gaat om Tetragon Financial, Core Laboratories, Pershing Square en Volta Finance. Dividendnieuws.nl volgt deze aandelen bewust niet vanwege de geringe beschikbare informatie en het feit dat de hoofdnotering vaak elders is en/of er buitenlandse investeerders aan het roer staan. De enige echte kwartaaldividenden in Nederland komen dan ook van Shell, Unilever en Aperam. In Frankrijk is TotalEnergies een bekend voorbeeld van een aandeel dat vier keer per jaar dividend betaalt aan aandeelhouders.