Aandeelhouder PostNL kiest massaal voor cash dividend in 2022

dividend PostNL 2022

Het aandeel PostNL ging op 10 augustus 2022 ex-dividend voor een keuzedividend van €0,14 bruto per aandeel. Nu blijkt dat slechts een kwart voor stockdividend heeft gekozen. De meeste beleggers (75%) in PostNL kiezen voor het 'veilige' cash dividend.

Gezien het wisselvallige koersverloop van het aandeel PostNL is cash misschien ook wel de meest voor de hand liggende keuze. Cash is immers van jou en kan door niemand meer worden 'afgepakt' terwijl een stock dividend bij een koersdaling van het aandeel PostNL voor waardeverlies kan zorgen.

Hoe dan ook, op 8 augustus kondigde PostNL aan een interim dividend van €0,14 per aandeel uit te keren over boekjaar 2022. Dat is een verhoging van 40% ten opzichte van 2021. Eerder kregen beleggers in het postbedrijf al een 50% hoger dividend over 2021 dat een record dividend van €0,42 bruto per aandeel uitkeerde. Op 10 augustus 2022 ging het aandeel PostNL ex-dividend.

Bij een koers van €2,13 geeft dat een gigantisch hoog dividendrendement van 19,7% voor PostNL. De grote vraag is natuurlijk of dat dividend ook gehandhaafd kan worden. 

AANDEELHOUDERS POSTNL KIEZEN VOOR CASH DIVIDEND

Vandaag, op 30 augustus 2022, komt PostNL met nieuws over het interim dividend. Via een engelstalig persbericht lezen we dat 25% van de aandeelhouders heeft gekozen voor een dividend in aandelen, ofwel een stock dividend. Per 15,5014 dividendrechten krijg je als aandeelhouder 1 nieuw aandeel PostNL, wat is gebaseerd op €0,14 dividend en een gemiddelde beurskoers van €2,1702 voor PostNL bij de beurskoers van 25, 26 en 29 augustus.

De keuze voor het stockdividend door een kwart van de beleggers in PostNL zorgt ervoor dat er bijna 8 miljoen nieuwe aandelen (7,868,000) PostNL bijkomen. Het postbedrijf meldt wel dat deze eerder waren ingekocht. Dat is toch zonde, want na een aandelen inkoop volgt nu weer een 'emissie' om het stock dividend te kunnen uitkeren. Helaas zien we dat bij veel Nederlandse aandelen en bedrijven. In de Verenigde Staten is een stock dividend niet aan de orde en wordt gewoon cash betaald én kopen de bedrijven daarnaast massaal eigen aandelen in waardoor er van verwatering geen sprake is.

Het dividend van PostNL wordt, in cash of nieuwe aandelen, uitgekeerd op woensdag 31 augustus 2022. Eerder schreef dividendnieuws al over het hoge maar wisselvallige dividend van PostNL.

PostNL N.V. (isin-code NL0009739416) is de aanbieder van post- en pakketdiensten in Nederland. Het bedrijf werkt via drie segmenten: Post in Nederland, Pakketten en Internationaal, en PostNL Other. De geografische segmenten van het bedrijf omvatten Nederland, Duitsland, Italië, Rest van Europa, Europa en Rest van de Wereld. PostNL betaalde in 2019 voor het laatst een dividend aan beleggers en begon daarna in 2021 weer met het opnieuw uitkeren van een halfjaarlijks dividend.