Aegon koopt €133 miljoen aandelen in voor interim dividend 2022

aandeel Aegon logo 2022

Verzekeraar Aegon zal voor 133 miljoen euro eigen aandelen gaan inkopen in verband met het stock dividend (interim) dat recent werd uitgekeerd aan aandeelhouders. Aegon ging op 23 augustus al ex-dividend voor €0,11 per aandeel.

Dat betrof het interim dividend over boekjaar 2022 waarbij beleggers de keuze hadden uit cash of een dividend in nieuwe aandelen, ook wel een stock dividend genoemd. Een stock dividend resulteert in de uitgifte van nieuwe aandelen en is daarmee eigenlijk een aandelen emissie. Om het effect daarvan teniet te doen wil Aegon nu voor €133 miljoen eigen aandelen inkopen vanaf 3 oktober 2022.

In een persbericht van Aegon lezen we: Aegon zal voor EUR 133 miljoen gewone aandelen inkopen om het verwateringseffect van het in aandelen uitgekeerde interim-dividend voor 2022 te neutraliseren. Deze aandelen zullen worden gehouden als eigen aandelen en zullen worden gebruikt om toekomstige stockdividenden in aandelen uit te keren. Aandeelhouders kregen de keuze om het interim-dividend 2022 van EUR 0,11 per gewoon aandeel in contanten of in aandelen te ontvangen. Het stockdividend en het contante dividend zijn ongeveer gelijk in waarde. 60% van de aandeelhouders koos ervoor om het slotdividend in aandelen te ontvangen. Degenen die voor stockdividend kozen, ontvingen één gewoon aandeel Aegon voor elke 42 gehouden gewone aandelen. De aandelenfractie is gebaseerd op de gemiddelde koers van het aandeel Aegon zoals genoteerd op Euronext Amsterdam, waarbij gebruik wordt gemaakt van het hoogste en laagste punt van elk van de vijf handelsdagen van 8 september tot en met 14 september 2022. De op basis hiervan berekende gemiddelde koers bedroeg 4,61 euro. Het dividend is uitgekeerd op 21 september 2022. De inkoop van aandelen begint op 3 oktober 2022 en zal naar verwachting op of voor 15 december 2022 worden afgerond. De transactie zal EUR 133 miljoen bedragen. Aegon zal een derde partij inschakelen om de transactie namens hem uit te voeren. De gewone aandelen zullen worden ingekocht tegen maximaal het gemiddelde van de dagelijkse naar volume gewogen gemiddelde prijzen gedurende de inkoopperiode.

Bij een koers van €4,10 is het dividendrendement van Aegon nu 4,9% bruto. Aegon betaalt een halfjaarlijks dividend met ex-dividend datums in juni en augustus, vrij snel na elkaar dus. De eerstvolgende dividendbetaling zal dan ook pas in juli 2023 zijn, met ex-dividend datum in juni 2023 voor het slotdividend over 2022.

Aegon N.V. (ISIN: NL0000303709) is een internationale onderneming voor levensverzekeringen, pensioenen en vermogensbeheer. Aegon heeft activiteiten in meer dan 20 landen in Noord- en Zuid-Amerika, Europa en Azië. Aegon biedt producten met sterfte-, morbiditeits- en langlevenrisico's, waaronder traditioneel en universeel leven; hypotheken; lijfrenteproducten en bankproducten. Het biedt individuele beschermingsproducten, zoals lijfrentes, overlijdensrisicoverzekeringen, inkomensbescherming en internationale / offshore-obligaties. Als aanbieder van levensverzekeringen, pensioenen en vermogensbeheer behoort het bedrijf tot de toonaangevende financiële dienstverleners ter wereld.