De beste en slechtste (dividend)aandelen in 2023 | BESI, ASMI en Corbion

BESI is het beste Nederlandse aandeel in 2023

Halfgeleideraandelen BE Semiconductor Industries (BESI) en ASM International (ASMI) zijn per 30 juni 2023 met afstand de best presterende aandelen op de beurs in Amsterdam. Ook zijn het de twee best presterende dividendaandelen, in tegenstelling tot Corbion, dat juist bijna 30% daalt in 2023.

Het eerste halfjaar van 2023 zit er inmiddels op en dat geeft ons een mooie gelegenheid om de grootste stijgers op de beurs in Amsterdam te bekijken. We kijken dan expliciet naar de dividendaandelen die het goed én slecht doen in 2023; Niet verrassend is dat de halfgeleideraandelen met stip bovenaan noteren, aangevoerd door BESI dat een koerswinst van liefst 78,6% boekte in de eerste jaarhelft. Opvallend is evenwel dat BESI het dividend in 2023 flink verlaagde.

De top-10 beste dividendaandelen van Nederland in 2023 (per 30 juni) staan in de tabel hieronder. Wat opvalt is gelijk dat alle dividendbetalers het zeer goed doen dit jaar, uiteraard onder aanvoering van ASMI en ASML die meeliften op het positieve sentiment omtrent de semiconductorsector die op zijn beurt weer profiteert van de kunstmatige intelligentie 'boom' die is ontstaan door Nvidia en Microsoft, alles in navolging van de opmars van ChatGPT begin 2023.


beste dividendaandelen nederland in 2023
BESI en ASMI zijn de grote winnaars in 2023 per 30 juni (klik voor grotere tabel)


Aan de andere kant zien we ook dat aandelen die geen dividend uitkeren het juist zeer slecht doen in 2023, met louter 'niet' betalende bedrijven bij de grootste dalers. Opvallende namen zijn hier dan ook Corbion en OCI. Voor het laatste kunstmestaandeel is die verrassing niet heel groot overigens, want OCI, dat in 2022 zeer veel dividend betaalde, was vorig jaar het best presterende aandeel op de beurs.slechtste aandelen nederland per 30 juni 2023
Dividendaandelen Corbion en OCI staan bij de grootste dalers in 2023 (klik voor groter)

De eerste drie aandelen van de grootste 10 dalers in 2023 zijn overigens alledrie minder bekende, vaak zeer kleine fondsen, die nauwelijks door beleggers worden gevolgd. Het eerste echt serieuze aandeel in het lijstje is natuurlijk elekrische bussenmaker Ebusco, dat net met mede 'elektrische' bedrijven Fastned en Alfen keihard wordt gedumpt in 2023. Beleggers willen winsten en dividenden en dat is lastig voor deze snelle groeiers.

Dividendaandeel Corbion kwakkelt daarentegen al jaren en verhoogt bovendien het dividend ook al jaren niet, wat vaak gepaard gaat met een zwakke beurskoers. OCI deed het in 2022 fantastisch, vooral dankzij de hoge gasprijzen en vraag naar kunstmest, maar valt dit jaar weer terug, vooral ook omdat beleggers na het zeer hoge dividend van 2022 minder uitkering verwachten dit jaar en elders kijken naar minder cyclische firma's.

Overigens doen Nederlandse aandelen het in 2023 een heel stuk beter dan Belgische aandelen, die per saldo nauwelijks stijgen als we naar de BEL20 index kijken.