Dividendrendement aandeel OCI blijft hoog ondanks verlaging 2023

logo aandeel OCI

Aandeelhouders OCI ontvangen dit jaar een flink lager dividend van kunstmestmaker OCI. Het interim dividend voor boekjaar 2023 is met €0,85 liefst 76% lager dan een jaar eerder toen er een extreem hoog dividend werd uitgekeerd.

Het was slechts een kwestie van tijd alvorens het dividend 'sprookje' van OCI doorgeprikt zou worden, want een dividendrendement van bijna 30% op papier was uiteindelijk onhoudbaar. Dat zeer hoge dividend krijg je als het het totale dividend van €7,05 deelt op de huidige beurskoers van €25.

Echter gaat het interim dividend dit jaar omlaag van €3,55 naar €0,85 wat gelijk ook een tik geeft aan het dividendrendement, dat, bij een vergelijkbaar lager slotdividend, terugvalt naar nog slechts 6,8%. Dat is natuurlijk nog steeds ontzettend hoog voor een beursgenoteerd bedrijf als OCI, maar valt in het niet bij het extreme percentage van bijna 30 eerder.

Nu dus is er duidelijkheid, want OCI gaf op 2 augustus 2023 bij de presentatie van tweedekwartaalcijfers aan dat er 'slechts' €0,85 per aandeel interim dividend zal worden betaald. OCI kwam dan ook met slechte cijfers; de winst in het tweede kwartaal van 2022 werd in 2023 ingeruild voor een verlies van $6,5 mln. Wat dat betreft mogen beleggers blij zijn dat er uberhaupt nog een dividend wordt betaald door OCI, dat op de beurs bijna een kwart van zijn waarde verliest in 2023.

In het persbericht van OCI lezen we dat het voorgestelde dividend van €0,85 neerkomt op een betaling van in totaal $200 miljoen. Inclusief het slotdividend van €3,50 over 2022 dat eerder dit jaar werd betaald zal OCI dus $1 miljard aan beleggers in de vorm van dividend hebben uitgekeerd.

OCI NV is een producent en distributeur van op aardgas gebaseerde meststoffen en industriële chemicaliën. Het portfolio van stikstofmeststoffen en industriële chemicaliën omvat waterhoudende ammoniak in vloeibare en gasvormige vorm, korrelig ureum, ureumammoniumnitraat, calciumammoniumnitraat, methanol en melamine. OCI levert aan onder meer agrarische en industriële klanten en exploiteert productielocaties in Nederland, de Verenigde Staten, Egypte en Algerije. Het distributienetwerk van het bedrijf omvat Noord- en Zuid-Amerika, Europa, Azië, Afrika en Australië. OCI is voornemens om in 2022 voor het eerst een dividend uit te keren aan beleggers.