Waarom Adyen makkelijk een dividend kan betalen

adyen logo

Het aandeel Adyen zakt momenteel hard weg op de beurs in Amsterdam. Mede omdat er geen dividend wordt uitgekeerd is er ook geen extra vangnet voor aandeelhouders, die in 2023 nu op 50% verlies staan. Een klein dividendje van €9,00 per aandeel zou al een dividendrendement van 1,4% geven.

De koersdaling van het aandeel van betalingen verwerker Adyen in 2023 zal weinig beleggers ontgaan zijn. De betaalgigant staat onder grote druk en de aandelen van Adyen bereikten na de eerdere waarschuwing medio augustus opnieuw een dieptepunt.

In augustus kwam Adyen met een waarschuwing en zakte het aandeel zo'n 40% naar laagste niveau in meer dan drie jaar vanwege zwakke resultaten. Beleggers maken zich zorgen over de waardering en een prijzenoorlog. Adyen rapporteerde tegenvallende resultaten door concurrentie en kosten, waardoor het aandeel kelderde en bijna 18 miljard euro van de marktwaarde in rook opging. De hoge waardering ten opzichte van concurrenten wordt nog altijd in twijfel getrokken door veel experts en analisten en bovendien blijven beleggers voorzichtig over de fintech-sector. 

DIVIDEND ADYEN ZOU MEER BELEGGERS AANTREKKEN

Een belangrijk verschil met veel andere AEX-aandelen is dat Adyen geen dividend uitkeert aan aandeelhouders. Dat is gebruikelijk bij veel snelle groeiers uit de technologiesector die liever investeren in groei. Toch had een dividend de koersdaling kunnen afremmen, omdat dit vaak als bodem onder de koers van aandelen wordt gezien. In de Verenigde Staten zijn veel techaandelen de laatste jaren een dividend gaan uitkeren, wat in de praktijk zeker niet ten koste van groei gaat. Het kan namelijk ook prima allebei, dus investeren in groei en een, al dan niet klein, dividend uitkeren aan aandeelhouders.

Zo heeft Adyen een enorme oorlogskas van ruim $6,3 miljard eind 2022 en boven groeit die kaspositie in principe jaarlijks verder door de sterke kasstroom. In 2022 was de vrije kasstroom (free cash flow) van Adyen liefst €1,9 miljard, ofwel €62 per aandeel. Voor het lopende boekjaar 2023 wordt de vrije kasstroom wel een stuk lager ingeschat door analisten met €17,98 per aandeel, maar ook daar kan nog makkelijk een klein dividendje uit betaald worden, zeker als we bedenken dat de vrije kasstroom de komende jaren weer verder oploopt op basis van taxaties van analisten. 

Indien Adyen de helft van de vrije kasstroom, pakweg €9,00 per aandeel, gebruikt voor dividend, geeft dat al een dividendrendement van 1,4%, wat zeer acceptabel is voor een sterk groeibedrijf als Adyen. Dat dividend kan dan jaarlijks met dubbele cijfers omhoog, wat een grote groei nieuwe dividendgroei beleggers zal aantrekken. 

Al met al zou Adyen een (klein) dividend zeker moeten overwegen, gezien de schuldvrije balans en nog altijd sterke kasstroom, ondanks de verwachte winstval in 2023. 

Adyen NV is een aanbieder van mobiele, online en point-of-sale (POS) betaaloplossingen gevestigd in Nederland. Het exploiteert een online platform waarmee handelaren internationale betalingen kunnen accepteren vanuit alle verkoopkanalen, zoals online winkels, mobiele betalingen via apps en websites, en POS-systemen, zoals kassa's, mobiele terminals, tablets en kassa's, onder andere. Het platform dekt de gehele betalingsketen. Klanten van Adyen zijn onder meer KLM, Netflix en Uber.