Ajax betaalt in 2023 weer een klein dividendje van 9 cent

logo ajax

Ondanks de sportieve tegenslag van dit moment zal de beursgenoteerde voetbalclub AFC Ajax NV in 2023 voor het eerst in jaren weer een dividend uitkeren. Voor aandeelhouders is er een uitkering van bruto €0,09 per aandeel wat een dividendrendement van 0,9% geeft op een beurskoers van €10. 

In het jaarverslag en de jaarrekening voor 2022/2023 die eind september werd gepubliceerd door AFC Ajax zien we op pagina 58 een passage over het dividend waarin staat dat de directie en de Raad van Commissarissen voorstellen een dividend uit te keren van negen eurocent per aandeel. Op pagina 60 wordt dat besluit verder toegelicht (zie hieronder).

Over het bedrijfsresultaat vóór afschrijvingen en resultaatvergoedingssommen en voor aftrek van belastingen (het‘operationeel resultaat’) wordt 35% dividend beschikbaar gesteld,hetgeen een dividend per aandeel van € 0,09 tot gevolg heeft. (bron: jaarverslag AFC Ajax)

Het aandeel Ajax staat in 2023 op een verlies van bijna 8%, wat in lijn is met de tegenvallende resultaten tot dusverre dit seizoen en de veelbesproken nieuwe aankopen en personele wisselingen van de laatste weken. De beurswaarde van Ajax is zodoende nog €185 miljoen.

Bij een beurskoers van iets meer dan 10 euro is het dividendrendement van één aandeel Ajax zeer laag met slechts 0,9%, helemaal indien je nog 15% dividendbelasting moet aftikken. Netto resteert dan een dividend van €0,0765 per aandeel. De ex-dividend datum is 21 november 2023 en het dividend van Ajax wordt in cash aan aandeelhouders betaald op 24 november 2023.

In 2019 betaalde Ajax vooralsnog het laatste dividend van destijds €0,25 bruto per aandeel.

Voetbalclub AFC Ajax NV bezit en exploiteert een voetbalteam gevestigd in Amsterdam, en genereert inkomsten uit sponsoring, merchandise, de verkoop van televisie- en internetrechten, kaartverkoop en spelersverkoop. Het rapporteert vier segmenten: Voetbal, Detailhandel, Merchandising en Ervaring, inclusief een museum gewijd aan de clubgeschiedenis, en biedt ook reis- en evenementenorganisatie met specialisatie in officiële hospitality-arrangementen voor thuiswedstrijden van AFC Ajax, evenals jeugdvoetbalkampen en -clinics en Ajax-televisie-uitzenddiensten. Ajax betaalt een onregelmatig dividend; in 2019 werd voor het laatst uitgekeerd en in 2023 staat het volgende dividend op de agenda.