Fugro verrast beleggers met eerste dividenduitkering (€0,40) sinds 2014

Fugro logo 2023
Fugro wil €0,40 dividend betalen in 2024.

Geodata specialist Fugro heeft op 14 november 2023 toch wel verrassend aangekondigd weer een dividend te willen gaan uitkeren. Het laatste dividend werd 10 jaar geleden in 2014 betaald door het AMX-bedrijf.

Fugro, dat onder meer die olie- en gasmarkt ondersteunt met bodemonderzoek, stijgt vandaag ruim 2% in Amsterdam nadat de doelstellingen voor de periode tot 2027 zijn gepresenteerd. Tegen die tijd moet de EBIT-marge (operationele winst) op 11 tot 15% uitkomen en verwacht Fugro een vrije kasstroom van 6 tot 9% van de omzet. 

Vooral dat laatste percentage is interessant want dividend betaal je uit de vrije kasstroom; in het geval van Fugro kan dat dus ook duiden op een mogelijk vergelijkbaar dividendrendement indien er uiteraard maximaal uitgekeerd gaat worden, want allerminst zeker is. Het in Leidschendam gevestigde Fugro kondigt aan over boekjaar 2023 een dividend van €0,40 bruto per aandeel te willen uitkeren, wat bij een koers van €16,50 een dividendrendement van 2,4% geeft. 

Het dividend zal volgens Fugro jaarlijks uitgekeerd gaan worden met een pay-out ratio van 25% tot 45% van de nettowinst. Dat resulteert dus voor het nog lopende boekjaar 2023 in een hierboven genoemde uitkering van €0,40 bruto per aandeel. Na aftrek van 15% dividendbelasting in Nederland blijft daar netto €0,34 per aandeel van over voor aandeelhouders Fugro. Een ex-dividend datum is nog niet bekend gemaakt door Fugro, dat in 2014 voor het laatst ex-dividend noteerde op 8 mei.

Fugro betaalde in 2014 voor het laatst een dividend van destijds €1,50 bruto per aandeel. Over boekjaar 2014 (met betaling in 2015) werd het dividend geschrapt, waarmee een einde kwam aan een lange reeks van stabiele jaarlijkse uitkeringen van telkens €1,50 bruto, waarbij beleggers konden kiezen tussen cash en nieuwe aandelen Fugro.

Fugro is een geodataspecialist en verzamelt en analyseert uitgebreide informatie over de aarde en de structuren die erop zijn gebouwd. Fugro operereert middels in totaal vier segmenten: Het geotechnische segment, het Survey-segment (diensten ter ondersteuning van de olie- en gasindustrie), het Subsea Services-segment (onderwaterondersteuningsdiensten aan de olie- en gas-, maritieme bouw- en hernieuwbare energie-industrie) en het Geoscience-segment (diensten en producten voor geofysische, geochemische en geologische gegevens). Fugro kondigde in 2023 aan opnieuw dividend te willen gaan uitkeren, volgend op een laatste uitkering in 2014.