Het aandeel en dividend van JDE Peet's doen al jaren helemaal niets

jde peets logo

JDE Peet's
betaalt ook in 2024 een onveranderd dividend van €0,70 bruto per aandeel, verdeeld over twee halfjaarlijkse uitkeringen. Het dividendrendement blijft steken op zo'n 3% en loopt steeds verder op omdat de beurskoers het de laatste jaren ronduit teleurstellend deed.

Koffiebedrijf JDE Peet's is hard op weg om één van de saaiste dividendaandelen in Nederland te worden nu er ook in 2024 weer een dividend van €0,70 bruto per aandeel zal worden uitgekeerd. Het is het vierde jaar op rij dat het bedrijf achter Douwe Egberts en Pickwick dit dividend zal betalen. 

Eén ding kun je wel zeggen van JDE Peet's; ze zijn qua dividendhistorie erg voorspelbaar met opnieuw een dividend van €0,70. Voor aandeelhouders is er wederom twee keer een (interim- en slotdividend) van €0,35 bruto per aandeel. Bij een beurskoers van €22,34 geeft dat een dividendrendement van 3,0%.

Daar moet nog wel 15% dividendbelasting voor Nederlandse aandeelhouders vanaf, wat betekent dat er netto twee keer een dividend van €0,2975 per aandeel zal worden uitgekeerd. De ex-dividend datums zijn 8 juli 2024 en 20 januari 2025. JDE Peet's betaalt naar schatting in totaal zo'n €340 miljoen aan dividend uit aan alle aandeelhouders bij elkaar.

Net als het dividend doet het aandeel JDE Peet's ook al jaren niets op de beurs, althans niets in positieve zin. De beurskoers daalde namelijk drie van de vier laatste jaren (-9,8% in 2023, -0,3% in 2022 en -26,7% in 2021) en boekte in 2020 slechts een minimaal plusje van 0,4%. Met andere woorden een dramatische performance op de beurs, waardoor het dividendrendement wel steeds verder oploopt. Ook in 2024 staat er inmiddels een verlies van 8,7% op het bord voor het aandeel JDE Peet's.

Koffiebedrijf JDE Peet's is een in Nederland gevestigd bedrijf dat koffie- en thee maakt. Het bedrijf brengt zijn producten en oplossingen op de markt via een go-to-market-benadering via de consumentenverpakte goederen (CPG), out-of-home, detailhandel en online verkoopkanalen. Merken van JDE Peet's zijn onder meer Douwe Egberts, Pickwick, Senseo, Jacobs, Tassimo, L'Or en Moccona. Het bedrijf ging in mei 2020 naar de beurs in Amsterdam en kondigde in 2021 een eerste dividend aan.