Dit Nederlandse aandeel betaalt het hoogste dividend in 2024

asml logo
Met €6,10 per aandeel per jaar is ASML koploper in Nederland

We kijken naar de aandelen in Nederland die het hoogste dividend in euro´s uitkeren aan aandeelhouders. Dat levert een verrassende winnaar op, met meer dan zes euro dividend per jaar voor ASML Holding.
Toegegeven, de titel oogt wat misleidend, want we kijken niet naar een hoog dividendrendement maar naar de hoogste dividenden in absolute bedragen, dus hoeveel euro per aandeel wordt er uitgekeerd op de Nederlandse beurs. Dat onderzoekje levert een zeer interessante en misschien toch wel onverwachte winnaar op in de vorm van semiconductorgigant ASML Holding.

ASML betaalt op jaarbasis momenteel naar verwachting €6,10 per aandeel dividend. Dat bedrag krijgen we als we de laatste dividenden (€1,45 interim drie keer betaald en €1,75 slotdividend) bij elkaar optellen. Geen enkel bedrijf in Amsterdam betaalt een hoger bruto dividend per aandeel. Bovendien is de kans groot dat ASML het dividend later in 2024 nog een keer verder zal gaan verhogen. 


Bij een beurskoers van €905,40 is het dividendrendement van ASML bruto 0,7%. Het volgende kwartaaldividend van €1,75 zal betaald worden op 7 mei 2024 met ex-dividend datum 26 april 2024. Jaarlijks betaalt ASML nu 2,4 miljard euro aan dividend.

Na ASML volgt een groot gat als het gaat om hoogste dividenden per aandeel; eigenlijk komt alleen uitzender Randstad in de buurt met €3,55 aan voorgesteld dividend over 2023. Dat bestaat uit een gewoon dividend van €2,28 en een extra dividend van €1,27 dat in het vierde kwartaal van 2024 zal worden betaald.