De beste en slechtste dividendaandelen Nederland in 2018

BESI is  ook qua koers een grote uitblinker in 2018
Welke Nederlandse aandelen die een dividend betalen doen het goed en welke aandelen doen het slecht in 2018?

We bekijken de grootste uitschieters en zetten de hoogste dividenden op een rijtje.
De beurzen in Europa zijn het jaar 2018 niet overtuigend begonnen met per 20 april een plusje van slechts 1 procent voor de AEX-index.

Wel zijn er een groot aantal individuele uitschieters, aangevoerd door Flow Traders dat dit jaar liefs 84,8 procent stijgt. Toch doet de flitshandelaar het qua dividend niet zo goed, met een uitkering die al drie jaar op rij wordt verlaagd.

Nog zo'n grote dividendstijger in 2018 is Nedap dat precies 25 procent plust. Dit jaar betaalt Nedap, voluit Nederlandsche Apparatenfabriek, liefst 79 procent meer dividend. Andere uitblinkers zijn Neways, Binck en BE Semiconductor Industries (BESI).

Met name BESI blinkt uit met een forse dividendverhoging in 2018. Dit jaar zal de grote AMX-uitblinker een dividend per aandeel van €4,64 betalen, een stijging van liefst 167%.

Als wij een blik werpen op de Nederlandse aandelen met het hoogste dividendrendement per 20 april 2018 dan levert ons dat de navolgende top-5 op. Voor een volledig overzicht van hoogste dividendrendementen in Nederland, inclusief Brill, kunt u hier terecht.
  1. Brill (11,9%)
  2. Wereldhave (8,3%)
  3. PostNL (7,2%)
  4. Eurocommercial Properties (6,1%)
  5. NSI (5,9%)
Van de drie hoogst renderende aandelen in Nederland zijn er dus drie afkomstig uit de vastgoedsector. Andere aandelen die traditiegetrouw veel dividend betalen zijn onder meer hoofdfondsen Shell en Unibail-Rodamco.

BEST PRESTERENDE DIVIDENDAANDELEN NEDERLAND
De onderstaande tabel toont de top-10 van Nederlandse aandelen met een hoog dividendrendement. Let er wel op dat bij sommige aandelen er sprake is van een eenmalig extra hoog dividendrendement in verband met een speciaal dividend of extra uitkering. Het complete ex-dividend overzicht voor Nederland vindt u bovenaan deze site in de menubalk. Overigens gaan ook veel Belgische aandelen de komende periode ex-dividend.

aandelen nederland dividend 2018
Flow Traders is in 2018 het beste Nederlandse dividendaandeel met 85% winst
Toch is het niet alleen maar positief nieuws qua dividendaandelen op de beurs in Nederland. Grote dalers in 2018 zijn onder meer AND (dat het dividend schrapte) met een koersdaling van bijna 41 procent.

Ook Beter Bed, Arcadis en Boskalis stellen zwaar teleur dit jaar moet koersverliezen van minimaal 20 procent. Bovendien doen hoog dividend aandelen zoals Wereldhave en PostNL het ook erg slecht met een dubbelcijferig verlies waardoor het hoge dividend uiteindelijk een stuk minder oplevert na aftrek van het koersverlies dat veel groter is dan het dividend.

Wereldhave verlaagde dit jaar het dividend met 18 procent, terwijl PostNL juist een flinke dividendverhoging aankondigde, maar het op de beurs slecht blijft doen.