Top-10 AEX-aandelen met het hoogste dividendrendement

Nederlandse aandelen doen het prima in 2019 met voor de AEX-index bijvoorbeeld een winst van 22,5 procent begin december.

Ondanks de flinke koersstijgingen zijn er nog veel aandelen in Nederland met een zeer hoog dividend.
De AEX-index noteert rond 600 punten en doet het dit jaar uitstekend met een mooie koerswinst. Normaal gesproken zorgen koersstijgingen op de beurs voor lagere dividendrendementen, immers moet het dividend per aandeel gedeeld worden door een hogere koers, wat een lager rendement geeft.

Toch zijn er nog genoeg aandelen in Nederland en ook de AEX-index die een bovengemiddeld hoog dividend geven. We zetten ze hieronder op een rijtje. Let wel op dat een hoog dividend vaak duidt op problemen en er een grote kans is dat het dividend vooral komt door een flink gedaalde beurskoers. In de praktijk moeten bedrijven met een zeer hoog dividend regelmatig het dividend verlagen, waardoor het dividendrendement flink daalt.


De top-10 van hoogste AEX-dividenden is (per 6 december):
  1. ABN Amro --> 9,2%
  2. Unibail Rodamco --> 7,7%
  3. Aegon --> 7,5%
  4. Shell --> 6.8%
  5. ING Groep --> 6,6%
  6. Randstad --> 6,3%
  7. NN Group --> 5,9%
  8. ASR Nederland --> 5,4%
  9. KPN --> 4,5%
  10. Unilever --> 3,0%
Koploper is bankaandeel Abn Amro dat dit jaar slecht presteert op de beurs en rond de laagste jaarkoers noteert. Dat verklaart gelijk ook het hoge dividendrendement voor ABN, dat bovendien eerder dit jaar al het interim dividend verlaagde. Een verlaging van het dividend in 2020 is zeker ook goed mogelijk. 

Randstad scoort vooral goed op gebied van dividendrendement dankzij de extra uitkering van €1,11 die dit jaar werd betaald. Hier geldt natuurlijk dat het geen garantie is dat de uitzender ook in 2020 weer een extra dividendbetaling bovenop het reguliere dividend zal doen.

Binnen de AEX gingen alle aandelen in 2019 inmiddels al ex-dividend. Beleggers zullen dus tot volgend jaar moeten wachten op de eerstvolgende dividenduitkering.