Verzekeraar Aegon verhoogt dividend 2019 met 7%

Verzekeraar Aegon, opgenomen in de AEX-index, keert een slotdividend van 16 eurocent uit in 2019.

Dat is één cent meer dan vorig jaar toen het slotdividend nog €0,15 per aandeel bedroeg. Het dividendrendement is ruim 8%.Daarmee komt de totale uitkering over het boekjaar 2019 6,9% hoger uit dan in het voorliggende jaar. Vorig jaar betaalde Aegon nog een slotdividend van €0,15 per aandeel en groeide het dividend in totaal met 7,4%. 

Op 19 mei 2020 noteert Aegon ex-dividend voor het slotdividend van €0,16. Dat geeft bij een beurskoers van €3,84 een geschat dividendrendement van 8,2%. Dat hoge dividendrendement voor het aandeel van de verzekeraar is voor een belangrijk deel het gevolg van de sterk gedaalde beurskoers.
"In de tweede helft van 2019 zijn de marktomstandigheden uitdagend gebleven. Ons onderliggend resultaat werd beïnvloed door de lage rente, terwijl zich een netto-uitstroom voordeed bij pensioenen en annuities in de VS. Hierdoor is het rendement op het eigen vermogen uitgekomen op 9,5%, onder onze doelstelling van 10%. Daarentegen hebben we onze kapitaalgeneratie verhoogd, waardoor we, samen met een aantal managementmaatregelen, een sterke kapitaalpositie hebben behouden. Dit stelt ons in staat een slotdividend van 16 eurocent aan te kondigen, waarmee het totaaldividend over 2019 7% hoger uitkomt.", aldus Alex Wynaendts, voorzitter Raad van Bestuur van Aegon. Bron: persbericht Aegon 13 februari
Dit jaar daalt het aandeel Aegon ruim 6% en in 2019 en 2018 ging de koers van de verzekeraar ook omlaag, terwijl de beurzen per saldo verder opliepen. Door de koerstik is de beurswaarde van Aegon teruggevallen tot minder dan 8 miljard euro. Collega-verzekeraar NN Group kondigde gisteren aan het dividend met 13% te verhogen, wat in combinatie met sterke kwartaalcijfers door beleggers werd beloond met een koersstijging van ruim 10%.


Aegon schrapte zijn dividend in 2019 tijdens de kredietcrisis en begon in 2011 weer met het uitkeren van een halfjaarlijks dividend dat sindsdien elk jaar werd verhoogd. Inmiddels doet Aegon dat al acht jaar op rij.

LEES OOK: KBC Groep (België) betaalt in 2020 slotdividend €2,50

Analisten zijn wel verdeeld over het aandeel Aegon, dat een gemiddeld advies 'houden' krijgt. Acht experts oordelen 'kopen', bij 11 keer 'houden' en 3 keer 'verkopen'. Vandaag verlaagde KBC het advies nog van kopen naar houden met een koersdoel dat met een derde omlaag ging van 6 euro naar 4 euro. De analisten van Citigroup zijn juist positiever geworden en verhogen het advies voor Aegon van neutral naar buy met een koersdoel van €4,25.

Aegon N.V. (Aegon) is een internationale onderneming voor levensverzekeringen, pensioenen en vermogensbeheer. Aegon’s geschiedenis gaat 175 jaar terug – tot de eerste helft van de negentiende eeuw. Inmiddels is Aegon uitgegroeid tot een internationale onderneming met activiteiten in meer dan 20 landen in Noord- en Zuid-Amerika, Europa en Azië. Als aanbieder van levensverzekeringen, pensioenen en vermogensbeheer behoort het bedrijf tot de toonaangevende financiële dienstverleners ter wereld. Aegon heeft een duidelijke doelstelling om mensen te helpen financiële zekerheid te bereiken in alle fasen van hun leven.