Nedap schrapt dividend in 2020 vanwege coronavirus

Nedap schrapt dividend in 2020Nedap zal in 2020 voorlopig geen dividend uitkeren vanwege de COVID-19 pandemie. Dat is een flinke domper voor beleggers, die eerder een uitzonderlijk hoog dividend van €4,50 per aandeel in het vooruitzicht was gesteld.

Nedap kwam op 2 april met een trading update over het eerste kwartaal van 2020 en kondigt aan het eerdere dividendvoorstel van ruim een maand geleden weer in te trekken. Destijds stelde het bedrijf een eenmalig hoge uitkering van €4,50 per aandeel voor.


In het Engelse persbericht zegt Nedap het volgende over het intrekken van het dividend: "It is currently not possible to estimate the duration and impact of the COVID-19 crisis. Access to sufficient cash and cash equivalents is crucial to guarantee the company's continuity in these challenging and volatile circumstances. Nedap N.V.'s Board of Directors and Supervisory Board therefore feel that the best course of action at the present moment is to withdraw their original resolution regarding the profit appropriation for the 2019 financial year and the dividend payable. Later in the year when there is more clarity about the company's developments, an interim dividend will be considered, financial results permitting."

Nedap zou normaal gesproken op 15 april ex-dividend noteren voor het boekjaar 2019. Mogelijk ontvangen beleggers later dit jaar alsnog een interim dividend, zo lezen we in het persbericht. Eerder werd het dividend al fors verlaagd in de boekjaren 2009 en 2013. Verschil met nu is dat aandeelhouders destijds in ieder geval nog iets uitgekeerd kregen.

Op de beurs in Amsterdam verlies Nedap dit jaar ruim een derde van zijn beurswaarde. Bij de huidige beurskoers van €31,30 is de marktkapitalisatie is 209 miljoen euro.

High-tech onderneming Nedap N.V. creëert hoogwaardige, innovatieve hard- en softwareproducten waarmee mensen prettiger en succesvoller kunnen werken. Nedap N.V. is met circa 750 medewerkers wereldwijd actief. De onderneming is opgericht in 1929 en sinds 1947 beursgenoteerd aan Euronext Amsterdam. Het hoofdkantoor is gevestigd in Groenlo, Nederland. Het aandeel is opgenomen in de ASCX-index voor smallcaps in Nederland.