Shell verlaagt dividend met 66% in 2020

Aandeel Shell dividend omlaag in 2020
Shell verlaagt het dividend met 66% © dividendnieuws.nl
Oliegigant Royal Dutch Shell gaat het dividend met bijna 66% verlagen van $0,47 per aandeel naar slechts $0,16 op kwartaalbasis.

Het is voor het eerst in 80 jaar tijd, ofwel sinds de Tweede Wereldoorlog, dat Shell het dividend neerwaarts bijstelt.

Veel beleggers zullen vandaag een flinke dreun krijgen omdat Shell nog altijd één van de meest populaire aandelen onder particulieren is, met name vanwege het dividend dat én hoog is én elk kwartaal wordt uitgekeerd. Nu dus volgt dus toch een verwachte verlaging van het dividend.Shell betaalde sinds 1940 elk jaar een minimaal stabiel tot hoger dividend en breekt nu na 80 jaar met deze uitstekende dividendhistorie. Bovendien was Shell met op jaarbasis omgerekend zo'n €13 mrd één van de allergrootste dividendbetalers wereldwijd.

"Given the continued deterioration in the macroeconomic outlook and the significant mid and long-term uncertainty, we are taking further prudent steps to bolster our resilience, underpin the strength of our balance sheet and support the long-term value creation of Shell. Starting this quarter, the Board has decided to reduce our quarterly dividend to 16 US cents per share." - Shell CEO Ben van Beurden

Topman Ben van Beurden liet vandaag weten dat het handhaven van het dividend niet in het belang van aandeelhouders is. Ook liet de CEO van Shell weten dat het dividend weer omhoog kan zodra de macro-economische omstandigheden weer verbeteren.

DIVIDENDRENDEMENT SHELL FORS OMLAAG
Door de dividendverlaging van $0,47 naar $0,16 per kwartaal zakt het dividendrendement van Shell fors terug. Gisteren was dat nog 10,8% bij de huidige beurskoers van iets meer dan 16 euro. Vandaag is dat nog slechts 3,7%. Shell kondigt het dividend aan in dollars en betaalt het vervolgens uit in euro's aan de Nederlandse aandeelhouder. Dat doen de meeste oliebedrijven, die het dividend koppelen aan de olieprijs die ook in dollars noteert.

Het aandeel Shell zakt vandaag hard weg op de beurs in Amsterdam met een koersverlies van ruim 7%. Daarmee komt het verlies in 2020 uit op bijna 50%. Eerder deze maand was het ook al de Noorse oliereus Equinor (het voormalige staatsoliebedrijf Statoil) dat het dividend fors neerwaarts bijstelde. De dividenverlaging van Shell hing al lange tijd in de lucht na de scherp gedaalde olieprijzen, waardoor Shell niet genoeg cash genereerde om de miljarden uitkering per kwartaal te kunnen bekostigen. Ook een draai naar dividend in aandelen was slechts een lapmiddel en nam het grote probleem op langere termijn niet weg. Tot die conclusie moet het management van Shell dus ook gekomen zijn, waarbij het natuurlijk helpt dat Equinor eerst verlaagde en bovendien honderden Europese bedrijven vanwege COVID-19 momenteel hun dividend scherp verlagen of schrappen. Met andere woorden was dit dus het perfecte moment voor Shell.


Het schrappen of verlagen van het dividend speelt al jaren bij Shell. In 2015 schreven wij nog een artikel dat Shell er alles aan deed om het dividend veilig te stellen. Op dat moment stond de olieprijs nog veel hoger dan vandaag de dag.

Royal Dutch Shell plc is wereldwijd actief als producent van olie en aardgas, zowel in conventionele velden als uit bronnen zoals krappe rots-, schalie- en kolenformaties. De divisies van Shell zijn Integrated Gas, Upstream, Downstream en Corporate. Shell verlaagde sinds de Tweede Wereldoorlog nog nooit het dividend tot de zojuist aangekondigde dividendverlaging in 2020.