Hunter Douglas schrapt toch dividend in 2020

Hunter Douglas keert toch geen dividend uit in 2020Op het laatste moment trekt ook Hunter Douglas het eerdere dividendvoorstel van €2,10 per aandeel voor het boekjaar 2019 in.

Daarmee is de producent van raambekleding (o.m. Luxaflex) het laatste aandeel dat dit jaar geen dividend betaalt vanwege de coronapandemie.

Op 13 maart, ruim 10 weken geleden, maakten wij hier al melding van het feit dat Hunter Douglas in 2020 een 5% hoger dividend van €2,10 per aandeel wilde uitkeren. De ex-dividend datum stond al lange tijd gepland op 5 juni. Nu echter komt het familiebedrijf daar vlak voor de aandeelhoudersvergadering van 3 juni (volgende week woensdag) op terug en kunnen beleggers niet stemmen over het dividendvoorstel dat helemaal van tafel is.

In een persbericht heden ochtend meldt Hunter Douglas dat het dividend voor 2019 ingetrokken wordt vanwege de aanhoudend onzekere economische situatie (zie quote hieronder).

Hunter Douglas, the world market leader in window coverings (Luxaflex®) and a major manufacturer of architectural products, has withdrawn its proposal to pay a dividend on the 2019 results in view of the continued uncertain economic outlook.
Volgende week 3 juni staat de aandeelhoudersvergadering gepland. Normaal gesproken wordt daar dan gestemd over het dividendvoorstel en de planning was dat Hunter Douglas op vrijdag 5 juni ex-dividend zou noteren. Dat gaat nu dus niet gebeuren.Ook historisch gezien is het schrappen van het dividend door Hunter Douglas doodzonde, want in één klap wordt een zorgvuldig opgebouwd track record van 10 jaar waarin een ten minste stabiel dividend wordt uitgekeerd, de nek omgedraaid. Indien het dividend van €2,10 zoals in maart voorgesteld wel zou worden uitgekeerd in 2020 zou dat het elfde jaar op rij zijn waarin Hunter Douglas een stabiel tot hoger dividend had uitgekeerd. In de voorgaande vijf jaar werd het dividend bovendien telkens verhoogd door de Luxaflex producent, die aandeelhouders de afgelopen vijf jaar met in totaal 55,6% meer dividend beloonde. Dit jaar volgt echter een afstraffing met -100%.

De afgelopen maanden verlaagden of schrapten honderden aandelen in Europa het dividend in verband met de corona-pandemie. In Nederland. Begin deze maand waren als laatste twee aandelen in Nederland nog Vastned Retail (dividend verlaagd) en Grandvision (dividend geschrapt) die hun eerdere dividendvoorstel neerwaarts bijstelden in verband met COVID-19.

Ook in België regende het de afgelopen weken lagere dividenden en geannuleerde dividenduitkeringen over boekjaar 2019. Groot verschil met Nederland is wel dat met name de vastgoedfondsen in België hun dividend nagenoeg allemaal intact hielden of zelfs verhoogden.

Hunter Douglas is wereldmarktleider op het gebied van raambekleding en een vooraanstaand
producent van bouwproducten. Merknamen van het bedrijf zijn onder meer Hunter Douglas, Luxaflex, Duette, Silhouette, Vignette, Pirouette, Facette, Techstyle en 3form. Hunter Douglas heeft haar hoofdkantoor in Rotterdam en een managementkantoor in Luzern, Zwitserland. De Groep omvat 134 ondernemingen met 47 fabrieken en 87 assemblagebedrijven in meer dan 100 landen.