Aandelen Nederland met een hoog dividend

hoog dividend aandelen nederland 2019/2020
De meeste Nederlandse aandelen noteerden inmiddels ex-dividend in 2020. Vorige week nog was het redelijk druk qua dividend en ook Aalberts kondigde de ex-dividend datum aan voor dit jaar. Welke aandelen bieden nu het hoogste dividendrendement? Tijd voor een overzicht!
Het dividendseizoen in Europa heeft zijn piek inmiddels al gehad en nog een relatief klein aantal aandelen noteert in de laatste week van mei en in juni nog ex-dividend. In Nederland is er in mei geen enkel aandeel meer dat ex-dividend noteert; in juni zijn dat er nog enkele, inclusief Hunter Douglas (5 juni), Hal Trust (26 juni), Vastned Retail (29 juni) en Aalberts (ook 29 juni).

Nu de meeste aandelen hun dividend in 2020 hebben uitgekeerd (veel bedrijven schrapten of verlaagden vanwege COVID-19) is het een mooi moment om de balans op te maken en te kijken welke aandelen nu het hoogste dividendrendement geven voor beleggers. Let er wel op, we blijven het herhalen, dat een hoog dividend vaak een duidelijke oorzaak heeft en er, zeker bij een dividendrendement van meer dan 10%, een grote kans is dat het dividend niet houdbaar is. Vaak ligt er ook een grote koersdaling ten grondslag aan het hoge dividend. Doe dus altijd goed uw huiswerk en koop niet blind een aandeel vanwege een hoog dividend.

Dat gezegd hebbende kijken we hieronder naar de top-10 hoogste dividendrendementen in Nederland per 21 mei. Het gaat daarbij zoals altijd om geschatte dividenden, ofwel, op basis van de laatste uitkering. Of het bedrijf dat dividend ook de komende jaren zal betalen is natuurlijk de vraag.

TOP-10 HOOGSTE DIVIDENDEN NEDERLAND
Een blik op het lijstje met hoogste dividendrendementen in Nederland per 21 mei leert ons dat er vooral zeer veel vastgoedaandelen en financials een hoog dividend bieden. Dat is deels het gevolg van een flinke koersdaling uiteraard. Bovendien geldt voor de meeste banken en verzekeraars dat ze hun dividend (tijdelijk) hebben gestaakt. Daarom laten we deze aandelen weg in het onderstaande overzicht.
  1. Eurocommercial Properties - 21,5%
  2. Unibail-Rodamco - 13,0%
  3. Sligro Food Group - 10,5%
  4. Vastned Retail - 8,4%
  5. NSI - 6,7%
  6. Acomo - 6,1%
  7. SBM Offshore - 6,0%
  8. KPN - 5,9%
  9. B&S Group - 5,5%
  10. TKH Group - 4,9%
Opvallend is natuurlijk het torenhoge dividendrendement voor vastgoedaandeel Eurocommercial Properties. Of Eurocommercial het dividend van €2,18, dat vorig jaar werd uitgekeerd, ook dit jaar zal betalen moet nog blijken. Het aandeel kondigt het dividend altijd pas eind augustus aan en we weten dus voorlopig nog niet hoeveel er in 2020 wordt uitgekeerd. Sectorgenoot Unibail-Rodamco verlaagde het dividend al flink en wat dat betreft moeten beleggers overal rekening mee houden. Het aandeel Eurocommercial Properties verliest in 2020 maar liefst 61% van zijn beurswaarde en daarom is het dividendrendement momenteel zo extreem hoog. Normaal gesproken is het voor de hand liggend dat het dividend dit jaar flink wordt verlaagd, maar dat weten we pas later.Andere vastgoedaandelen met een hoog dividend zijn onder meer NSI en Vastned Retail. Het laatstgenoemde aandeel noteert zoals eerder gemeld eind juni als eerste van het bovenstaande tiental ex-dividend. Van de top-10 verlaagde een flink aantal aandelen het dividend, waaronder Acomo en Vastned Retail.

BEKIJK HIER HET EX-DIVIDEND OVERZICHT VOOR BELGIË

Overigens is het geen garantie dat alle bovenstaande aandelen daadwerkelijk nog een dividend uitkeren. Wij proberen alle dividendacties zo goed mogelijk bij te houden, maar het is mogelijk dat één van de aandelen hierboven inmiddels het dividend heeft gestaakt. Op de ex-dividend pagina ziet u altijd welke aandelen nog moeten uitkeren. Hou deze goed in de gaten, ook met het oog op mogelijke dividendverlagingen of annuleringen de komende periode.