Meeste koopadviezen voor aandelen Basic-Fit en Prosus

Analistenfavorieten Nederland 2020
De Nederlandse aandelen Basic-Fit en Prosus zijn favoriet bij veel analisten met vooral koopaanbevelingen.

We maken een overzicht van de aandelen die door veel analisten gevolgd worden en gemiddeld de hoogste rating krijgen van de professionals.

ASML is het meest gevolgde aandeel door analisten en onder meer Wereldhave en Unibail krijgen de meeste verkoopadviezen.
Analisten geven een advies 'kopen', 'houden' of 'verkopen' voor een aandeel, waarbij er doorgaans ook nog een aantal tussenvarianten zijn zoals 'buy' en 'strong buy' en 'sell en strong sell'. Ook verschilt het gebruik van termen voor dezelfde aanbeveling bij analisten, die in sommige gevallen termen gebruiken als 'accumulate' (vrij vertaald: bijkopen) en 'reduce' (afbouwen van de positie). 

Wij kijken naar de gemiddelde rating van analisten op basis van de informatie die wij tot onze beschikking hebben. Hierbij worden alle aanbevelingen bij elkaar opgeteld (strong buy, buy, hold, sell en strong sell) om zodoende tot een gemiddelde recommendatie voor een aandeel te komen. 



Als we in Nederland kijken naar de hoogste rating per 1 juni 2020 zien we er een aantal aandelen met kop en schouder bovenuit schieten. Zo krijgen HAL Trust, AMG en Van Lanschot Kempen uitsluitend koopadviezen. Echter worden deze aandelen door relatief weinig analisten gevolgd, waardoor we ze buiten beschouwing laten voor onze ranglijst hieronder. 

Daarvoor kijken we naar beursgenoteerde aandelen in Nederland die door ten minste 10 analisten worden gevolgd. Vaak betreft het dan hoofdfondsen met een notering in de AEX-index. Hieronder treft u het resultaat, waaruit blijkt dat van de meest gevolgende aandelen momenteel fitnessketen Basic-Fit en internetbedrijf Prosus gemiddeld de meeste buy of strong buy adviezen krijgen.

TOP-10 FAVORIETE AANDELEN ANALISTEN IN NEDERLAND
  1. Basic Fit (gevolgd door 10 analisten: 9 koopadviezen en 1 keer houden)
  2. Prosus (11 analisten: 10 keer kopen, 1 keer houden)
  3. OCI (10 analisten: 11 keer kopen)
  4. SBM Offshore (13 analisten: 11 keer kopen, 1 keer houden en 1 keer verkopen)
  5. Aperam (13 analisten: 10 keer kopen, 3 keer houden)
  6. ASMI (14 analisten: 11 keer kopen, 3 keer houden)
  7. Euronext (19 analisten: 14 keer kopen, 4 keer houden, 1 keer verkopen)
  8. Takeaway.com (11 analisten: 10 keer kopen, 2 keer houden, 1 keer verkopen)
  9.  ASML (34 analisten: 23 keer kopen, 10 keer houden)
  10. Philips (24 analisten: 17 keer kopen, 6 keer houden, 1 keer verkopen)
OCI staat in de ranglijst onder Prosus en Basic Fit, terwijl er geen 'houden' adviezen zijn. De reden hiervoor is dat Basic Fit en Prosus vaker een 'strong buy' advies krijgen dan OCI, dat met 3 keer 'strong buy' en 8 keer 'buy' net iets minder goed wordt beoordeeld dan bijvoorbeeld Basic Fit, dat 5 strong buy adviezen krijgt.


Van de bovenstaande top-10 betalen onder meer Basic Fit, Prosus en Takeaway.com geen dividend. ASML is het Nederlandse aandeel dat met afstand door de meeste analisten wordt gevolgd met volgens onze data in totaal 34 analisten. Ook DSM, Unilever, ING, Ahold Delhaize, Heineken en ABN Amro worden door ten minste 25 analisten gevolgd.


Aandelen met veel verkoopadviezen zijn onder meer Wereldhave (2 keer houden, 6 keer verkopen), Air France KLM (1 keer kopen, 10 keer houden en 11 keer verkopen) en WFD Unibail Rodamco (2 keer kopen, 10 keer houden en 8 keer verkopen).

DE LAATSTE VERKOOPADVIEZEN IN NEDERLAND
Ook een interessante statistiek is die van de aandelen in Nederland die als laatste een verkoopadvies kregen van een willekeurige analist. Hier zijn we Boskalis dat als laatste op de verkooplijst werd gezet (de baggeraar krijgt nu 3 koopadviezen, 3 'houden' adviezen en dus 1 verkoopadvies). Andere aandelen die recent nog op de verkooplijst worden gezet in Nederland zijn WFD Unibail-Rodamco, ING Groep, Akzo Nobel en Unilever. Al deze aandelen krijgen minder dan 7 dagen geleden ten minste één advies 'sell' of 'strong sell'. Opvallend is verder dat de vastgoedaandelen hier slecht scoren bij de analisten, terwijl de sectorgenoten in België juist vaak de lievelingen zijn in Brussel en het dit jaar ook prima doen op de beurs.