Verzekeraars NN Group, ASR en Aegon mogen weer dividend betalen

Verzekeraars mogen weer dividend uitkeren in 2020
Goed nieuws voor aandeelhouders in verzekeraars met een beursnotering in Amsterdam, want NN Group, Aegon en ASR Nederland mogen dit jaar alsnog een dividend uitkeren van De Nederlandsche Bank (DNB).

Eerder werd het dividend in 2020 geschrapt vanwege de COVID-19 pandemie.

Aegon is in theorie nog altijd goed voor het hoogste dividendrendement en ook ASR en NN Group bieden een dividend van ruim 6% op basis van de eerder voorgestelde dividenden.De beurskoersen van de verzekeraars in Europa kregen een enorme dreun toen bekend werd dat toezichthouders het verzoek hadden gedaan vooral geen dividend uit te keren vanwege de coronapandemie. DNB verzocht de verzekeraars om voorlopig geen dividend uit te keren omdat de kapitaalbuffers mogelijk niet genoeg waren om de uitbraak van het coronavirus te weerstaan. Daarmee volgde DNB de aanbeveling van de Europese toezichthouder EIOPA. Ook veel Franse en Belgische financials staakten of verlaagden in reactie hierop het dividend. Zo paste het Belgische Ageas het dividendvoorstel over 2019 neerwaarts bij, net als sectorgenoot AXA in Frankrijk. Beide verzekeraars betaalden dus wel een dividend in tegenstelling tot de Nederlandse sectorgenoten.

De bekende Nederlandse beursgenoteerde verzekeraars NN Group, Aegon en ASR Nederland stelden in reactie hierop eerder dit jaar hun dividendbetaling in 2020 uit.

Zo zou NN Group in eerste instantie een 13% hoger slotdividend van €1,40 per aandeel uitkeren, wat op verzoek van DNB weer werd ingetrokken. NN Group liet toen wel al weten mogelijk in de tweede jaarhelft alsnog het dividend uit te keren indien mogelijk vanwege COVID-19. Eerder was het al sectorgenoot Aegon, net als NN Group opgenomen in de AEX-index, dat als eerste Nederlandse verzekeringsbedrijf aankondigde voorlopig geen dividend uit te keren. Ook ASR Nederland liet in april weten het slotdividend van €1,20 voorlopig niet uit te keren.

GROEN LICHT VOOR DIVIDEND VERZEKERAARS VAN DNB
Aan de dividend droogte bij de Nederlandse verzekeraars komt nu sneller dan verwacht een einde, want DNB liet deze week weten dat onder meer NN Group, ASR en Aegon later dit jaar weer kunnen beginnen met het uitkeren van een dividend, aangezien het effect van de coronapandemie op de balansen van de verzekeraars minder erg is dan eerder werd verwacht.

Maandag (6 juli) maakte DNB bekend dat verzekeraars met een sterke kapitaalpositie plannen kunnen gaan maken om weer dividend uit te gaan keren. Volgens analisten geldt dat voor zowel Aegon, NN Group als ASR Nederland. Wel verzoekt DNB de verzekeraars en andere financiƫle instellingen de dividenduitkeringen uit te stellen tot het einde van het jaar, als er nog meer duidelijkheid is over de COVID-19 pandemie en uiteindelijke gevolgen daarvan op de economie. Tot dusverre is de impact van corona op de verzekeraars beperkt gebleven, aldus DNB. Daarom mogen de verzekeraars weer een dividendvoorstel doen.

De koersen van de genoemde verzekeraars herstelden maandag op het nieuws van DNB, maar vielen later weer wat terug. NN Group staat in 2020 nog altijd op een koersverlies van 6,7%, waarmee het bedrijf achter Nationale Nederlanden het een stuk beter doet dan ASR Nederland (-15,3%) en Aegon, dat in 2020 zelfs 32,6% van zijn beurswaarde ziet verdampen.Van het drietal heeft Aegon in potentie het hoogste dividendrendement met 11,3%, wat gebaseerd is op het reeds uitgekeerde interim dividend van €0,15 en het in februari voorgestelde slotdividend van €0,16 (wat weer werd geschrapt). ASR Nederland biedt in theorie een dividendrendement van 6,2% en NN Group is goed voor een dividend van 6,8% als we het eerdere voorstel (slotdividend €1,40 en een reeds betaald interim dividend van €0,76) afzetten tegen de huidige beurskoers van €31,55.

We zullen ongetwijfeld de komende periode meer informatie krijgen van Aegon, NN Group en ASR Nederland, die natuurlijk door veel beleggers vooral gekocht worden vanwege het dividend. De ex-dividend datum zal automatisch verschijnen in onze dividend kalender pagina.