Aegon keert geen slotdividend 2019 uit vanwege corona

Ook verzekeraar Aegon zal in 2020 geen slotdividend uitkeren in verband met het coronavirus. Vorig weer verzochten toezichthouders, waaronder DNB, de verzekeringssector om geen dividend uit te keren.

Daarmee is Aegon de eerste Nederlandse verzekeraar die gehoor geeft aan de oproep van DNB. Aegon laat in een persbericht weten het dividend uit te stellen en eind dit jaar te kijken of er mogelijk alsnog iets uitgekeerd kan worden. Het dividend over 2019 zal blijven bij het reeds uitgekeerde interim dividend, waardoor Aegon per saldo het dividend fors verlaagt. Daarmee komt een einde aan een mooie reeks van jaarlijkse dividendverhogingen door Aegon, dat bijna tien jaar het dividend had verhoogd.

In het persbericht van Aegon lezen we: "Op 2 april 2020 hebben de European Insurance and Occupational Pensions Authority en DNB, Aegon’s primaire toezichthouder, verklaringen uitgegeven waarin zij er bij verzekeraars op aandringen om tijdelijk alle uitbetalingen van dividenden uit te stellen. Aegon zal aan deze oproep gehoor geven en daarom afzien van het slotdividend over 2019 van EUR 0,16 per gewoon aandeel. Het in september 2019 uitgekeerde interim-dividend in aanmerking nemend, resulteert dit in een totaal dividend van EUR 0,15 per gewoon aandeel over het boekjaar 2019. Aegon zal op een passend moment de mogelijkheden beoordelen om kapitaal aan aandeelhouders terug te geven."


In februari kondigde Aegon nog aan het totale dividend over boekjaar 2019 met 7% te verhogen. Het AEX-aandeel zou oorspronkelijk op 19 mei ex-dividend noteren voor het slotdividend van €0,16. Dat zal nu dus niet doorgaan en het is onduidelijk of Aegon later dit jaar nog een interim dividend voor 2020 zal uitkeren.

Op de beurs in Amsterdam daalt Aegon dit jaar bijna 50% op een koers van €2,09 per aandeel. Voorheen was het dividend juist een reden om het aandeel aan te houden voor beleggers. Dat gaat nu ook niet meer op. Analisten oordelen momenteel gemiddeld 'houden' met 8 keer 'kopen', 12 keer 'houden' en 3 keer 'verkopen'.

LEES OOK: Boskalis trekt dividendvoorstel 2019 in vanwege corona

Aegon N.V. (Aegon) is een internationale onderneming voor levensverzekeringen, pensioenen en vermogensbeheer. Aegon’s geschiedenis gaat 175 jaar terug – tot de eerste helft van de negentiende eeuw. Inmiddels is Aegon uitgegroeid tot een internationale onderneming met activiteiten in meer dan 20 landen in Noord- en Zuid-Amerika, Europa en Azië. Als aanbieder van levensverzekeringen, pensioenen en vermogensbeheer behoort het bedrijf tot de toonaangevende financiële dienstverleners ter wereld. Aegon heeft een duidelijke doelstelling om mensen te helpen financiële zekerheid te bereiken in alle fasen van hun leven.