PostNL wil in 2021 weer dividend uitkeren aan belegger

PostNL betaalt weer dividend in 2021
Het geplaagde postbedrijf PostNL heeft aangekondigd het dividend over boekjaar 2020 weer te willen hervatten.

Daarmee komt PostNL de eerder dit jaar gedane belofte dat het binnen twee jaar weer een dividend wil uitkeren na. Aandeelhouders ontvingen in augustus 2019 voor het laatst een dividend.

Het aandeel PostNL maakte dinsdag een flinke koerssprong nadat de outlook voor 2020 werd verhoogd en er, minstens zo belangrijk, bekend werd gemaakt dat er over 2020 weer een dividend wordt voorgesteld. 

De aandeelhouder moet daar wel nog even op wachten, want pas in april 2021 zal PostNL een dividend voorstellen aan beleggers voor boekjaar 2020. In het persbericht waarin het postbedrijf de outlook voor 2020 verhoogt en het dividend aankondigt wordt het volgende gezegd over het dividend:

PostNL verwacht dat de genormaliseerde EBIT resultaat zal uitkomen op minimaal € 175 miljoen. Deze toename zal ook leiden tot een hogere vrije kasstroom. Daarnaast zorgen hogere exportvolumes voor een verdere verbetering van de ontwikkeling van het werkkapitaal. Samen met de sale-en-leaseback transactie (die geen invloed heeft op het genormaliseerde EBIT en het genormaliseerde totaalresultaat) wordt verwacht dat de leverage ratio onder 2.0x zal uitkomen aan het eind van het jaar. Dit betekent dat PostNL dan solide gefinancierd is zoals gedefinieerd in het financiële framework. Daardoor kan de betaling van dividend naar verwachting worden hervat over 2020, na goedkeuring door aandeelhouders tijdens de AVA in april 2021.(bron: persbericht PostNL 6 oktober).

CEO Herna Verhagen zegt hierover verder in het persbericht: 'Onze financiële positie is aanzienlijk verbeterd dankzij de sterke operationele resultaten en de sale-en-leaseback transactie die we vandaag hebben aangekondigd. Het doet mij goed om aan te kondigen dat we verwachten om dividend te kunnen uitkeren over 2020. Dit is een reflectie van de voortgang die we boeken met onze succesvolle transformatie naar een e-commerce logistiek en postaal bedrijf.'

In februari maakte dividendnieuws.nl al melding van het feit dat PostNL voornemens was om binnen twee jaar weer een dividend uit te keren aan beleggers. PostNL betaalde voor het laatst een dividend in augustus 2019, toen er een interim dividend van €0,08 per aandeel werd uitgekeerd. Omdat er dit jaar dus geen slotdividend wordt betaalt ontvangen aandeelhouders over boekjaar 2019 in totaal dus 66,7 procent minder dividend dan over 2018. 

De laatste keer dat AMX-aandeel PostNL ex-dividend noteerde was op 18 april 2019. Wanneer het dividend in 2021 betaald zal worden is momenteel nog niet bekend, maar het licht gezien de dividend historie van het bedrijf in de lijn der verwachting dat dit begin mei 2021 zal worden. De ex-dividend datum ligt normaal gesproken net als in 2019 in de tweede helft van april.

Het aandeel PostNL is in 2020 een grote uitblinker in Amsterdam met een koerswinst van 45,9% waarmee de beurswaarde bijna 1,5 miljard euro bedraagt. Dinsdag sloot het aandeel ruim 12% hoger, wat de grootste koersstijging in zes maanden tijd was. 

PostNL N.V. is de aanbieder van post- en pakketdiensten in Nederland. Het bedrijf werkt via drie segmenten: Post in Nederland, Pakketten en Internationaal, en PostNL Other. De geografische segmenten van het bedrijf omvatten Nederland, Duitsland, Italië, Rest van Europa, Europa en Rest van de Wereld. PostNL betaalde in 2019 voor het laatst een dividend.