Definitief geen dividend Eurocommercial Properties in 2020

geen dividend voor eurocommercial properties
Het Nederlandse beursgenoteerde vastgoedbedrijf Eurocommercial Properties zal dan uiteindelijk toch geen dividend uitkeren in 2020.

Eerder hield het door COVID-19 geplaagde bedrijf de deur nog op een kiertje wat betreft een eventuele uitkering later dit jaar.

Daar gaat nu dus definitief een streep door. Eind augustus schreven wij op dividendnieuws.nl nog dat vastgoedfonds Eurocommercial Properties had aangegeven ook in 2020 mogelijk weer dividend uit te zullen keren. 

Het beursgenoteerde aandeel, actief met winkelvastgoed in België, Frankrijk, Italië en Zweden betaalt traditiegetrouw pas later in het jaar het dividend. De afgelopen jaren kondigde Eurocommercial telkens eind augustus het dividend aan over het jongste boekjaar, met steevast een uitbetaling eind november. De ex-dividend datum was in 2019 nog 7 november. Vorig jaar keerde Eurocommercial Properties bruto €2,18 per aandeel aan dividend uit. Bij de huidige beurskoers van €9,90 zou dat goed zijn voor een ongekend hoog dividendrendement van 23%.

In augustus schreven wij nog dat in het geval van Eurocommercial Properties een dividendverlaging zou betekenen dat er een einde komt aan een zeer lange reeks van tientallen jaren waarin het dividend nooit werd verlaagd. Bovendien verhoogde het vastgoedaandeel de afgelopen zes jaar op rij telkens het dividend, dat vorig jaar nog met 1,4% groeide.

Vandaag komt het vastgoedbedrijf met het nieuws dat er dan toch geen dividend wordt betaald in 2020, waarmee er zoals hierboven vermeld een einde komt aan bijna dertig jaar waarin het dividend nog nooit werd verlaagd. In het engelstalige persbericht van Eurocommercial lezen we, vertaald naar het Nederlands, het navolgende over het dividend:

'Na zeer zorgvuldig rekening te hebben gehouden met de recente toegenomen onzekerheid als gevolg van meer beperkingen op het winkelen in drie van onze vier markten om het COVID-19-virus te bestrijden, heeft de Raad van Bestuur, na overleg met de Raad van Commissarissen, besloten om geen interim-dividend uit te keren door eind november 2020. Bij de publicatie van de resultaten per 31 december 2020 in het eerste kwartaal van 2021 maakt het bestuur tevens het dividendvoorstel bekend waarover de certificaathouders in de AVA 2021 zullen stemmen. Het bestuur heeft de keuze om een dividend in contanten of in certificaten van aandelen of een combinatie daarvan voor te stellen.'

Eerder verlaagden of schrapten ook sectorgenoten als Unibail-Rodamco en Wereldhave al het dividend. Het aandeel Eurocommercial Properties staat in 2020 op een koersverlies van maar liefst 61,2%, waardoor de beurskapitalisatie nog net aan meer dan 500 miljoen euro is.

Eurocommercial Properties NV is een vastgoedbeleggingsmaatschappij actief op het gebied van winkelvastgoed en dan voornamelijk winkelcentra, maar ook magazijnen en kantoorruimte. Eurocommercial is actief in België, Frankrijk, Italië en Zweden, met een vastgoedportefeuille van meer dan 30 winkelcentra. Eurocommercial Properties staat bekend om zijn progressieve dividendbeleid met een uitkering die al zeker 25 jaar op rij nog nooit is verlaagd op basis van de dividenduitkering in 2019.