Aandeel Philips ook in 2021 ex-dividend voor €0,85

Aandeel Philips dividend boekjaar 2020
Philips betaalde ook in 2019 en 2020 €0,85 dividend
Net als de afgelopen twee jaar betaalt AEX-aandeel Philips zijn aandeelhouders in 2021 opnieuw een dividend van €0,85 per aandeel. Twee jaar geleden werd het dividend voor het laatst verhoogd met 6,2%.

(Medisch) technologiebedrijf Philips blijft zeer zuinig met dividendverhogingen. In 2019 werd de jaarlijkse uitkering voor het eerst in vijf jaar weer verhoogd en in 2021 moeten beleggers het ondanks de groeiende resultaten weer doen met een zelfde uitkering als in 2020 en 2019, toen er eveneens 85 eurocent per aandeel werd uitgekeerd.

Vorig jaar kondigde Philips ook een dividend van €0,85 per aandeel aan, waarbij beleggers de keuze hebben uit een cash dividend of een stock dividend. In het persbericht lezen we hieronder (in het engels) het navolgende: "Proposed dividend of EUR 0.85 per share, in cash or shares at the option of the shareholder"

Een ex-dividend datum is nog niet bekend maar afgaande op de laatste jaren zal dat ook in 2021 normaal gesproken weer in de eerste twee weken van mei zijn. De afgelopen jaren ging Philips nog ex-dividend op 13 mei. Het dividendrendement is 1,9% bij een beurskoers van €45,635.

LEES OOK: ASML VERHOOGT DIVIDEND IN 2021 MET 15%

Aan Euronext Amsterdam stijgt het aandeel Philips, opgenomen in de AEX-index, in 2021 ruim 4%, wat een actuele beurswaarde van €41,6 miljard geeft. Aan dividend betaalt Philips zijn aandeelhouders momenteel een geschat bedrag van €773 miljoen per jaar. Wel dient daarbij opgemerkt te worden dat het dividend deels in nieuwe aandelen wordt uitgekeerd (stock dividend) waardoor het cashdividend wat de onderneming verlaat aanzienlijk lager ligt dan het bovengenoemde bedrag.

Wat betreft dividendgeschiedenis is Philips een vrij uniek aandeel in Nederland met een uitkering die al decennia niet is verlaagd. Toch is het bedrijf qua dividendgroei zeker geen hoogvlieger, vooral omdat het dividend niet jaarlijks wordt verhoogd. De gemiddelde dividendgroei de laatste tien jaar is slechts 1,3% en de totale dividendgroei in de laatste vijf jaar blijft steken op 6,2%. Voormalig dochterbedrijf ASML doet het wat dat betreft aanzienlijk beter met een dividend dat elk jaar met ten minste dubbele cijfers omhoog gaat. Vorige week nog kondigde ASML een 15% hoger slotdividend aan.

Koninklijke Philips N.V. (ISIN: NL0000009538) is een medisch technologiebedrijf. Philips betaat uit onder meer de divisies Personal Health, Diagnosis & Treatment, Connected Care & Health Informatics, HealthTech Other en Legacy Items. Het segment Persoonlijke gezondheid houdt zich bezig met het gezondheidscontinuüm en levert geïntegreerde, verbonden oplossingen die een gezondere levensstijl en mensen met chronische ziekten ondersteunen. Het segment Diagnose & Behandeling levert precisiegeneeskunde en -behandeling, en therapie. Het segment Connected Care & Health Informatics biedt consumenten, zorgverleners en clinici digitale oplossingen die de zorg vergemakkelijken door precisiegeneeskunde en volksgezondheidsbeheer mogelijk te maken. Het HealthTech Other-segment omvat onder meer innovatie, opkomende bedrijven en royalty's. Het segment Legacy Items bestaat voornamelijk uit onder meer separatiekosten, legacy juridische items, legacy pensioenkosten. De gezondheidszorgtak genereert het grootste deel van de omzet van Philips.