ArcelorMittal betaalt $0,30 dividend per aandeel in 2021

aandeel Arcelor dividend 2020
Staalgigant ArcelorMittal wil aandeelhouders net als in 2020 een dividend van $0,30 per aandeel uitkeren.

Het AEX aandeel, dat een progressief dividendbeleid voerde t/m vorig jaar, betaalt daarmee net zoveel als het dividend dat vorig jaar ook werd aangekondigd, maar uiteindelijk weer werd ingetrokken vanwege COVID-19.

Poging twee dus voor Arcelor, dat net als ING Groep vorig jaar in eerste instantie een hoger dividend aankondigde maar uiteindelijk helemaal niets betaalde tijdens de coronapandemie. Ook dit jaar stelt het staalbedrijf een dividend van $0,30 bruto per aandeel voor.

In het (engelstalige) persbericht van 11 februari maakte Arcelor de jaarcijfers 2020 bekend en werd de medeling over het dividend gedaan. Hieronder de desbetreffende passage over het dividend uit het persbericht:

"The Company initiated its capital return to shareholders with a $500m share buyback10 in 2H 2020 following the announced agreement to sell ArcelorMittal USA to Cleveland Cliffs. This process continues with a further $650m to be returned via a share buyback19 following the partial sell-down of the Company’s equity stake in Cleveland Cliffs announced on February 9, 2021. In addition, and in accordance with the new capital return policy, the Board proposes to restart the base dividend to shareholders at $0.30/sh (to be paid in June 2021, subject to the approval of shareholders at the AGM in May 2021), and return $570m of capital to shareholders through a further share buyback program in 2021."

Even later in het persbericht meldt het bedrijf het volgende nog over het dividend: Na het behalen van de nettoschulddoelstelling van de Groep, en in lijn met eerdere verklaringen, heeft de Raad een nieuw beleid voor kapitaalteruggave goedgekeurd. In de toekomst verwacht de Vennootschap een jaarlijks basisdividend uit te betalen (dat in de loop van de tijd geleidelijk zal worden verhoogd). Na betaling van dit basisdividend zal 50% van de overtollige vrije kasstroom (d.w.z. vrije kasstroom na betaling van het basisdividend) worden toegewezen aan een aandeleninkoopprogramma dat in de daaropvolgende periode van 12 maanden moet worden afgerond. Mocht de verhouding tussen nettoschuld en EBITDA groter zijn dan 1,5x, dan wordt alleen het basisdividend uitgekeerd. Volgens dit beleid beveelt de Raad van Bestuur aan om in juni 2021 een dividend van $ 0,30 / aandeel basisdividend uit te betalen, onder voorbehoud van de goedkeuring van de aandeelhouders op de Algemene Vergadering van Aandeelhouders in mei 2021, en heeft hij een programma voor het terugkopen van eigen aandelen van $ 570 miljoen goedgekeurd dat binnen het kalenderjaar 2021 moet worden afgerond.

Een ex-dividend datum is nog niet bekend. Wel liet Arcelor al weten dat het dividend dit jaar uitgekeerd wordt in de maand juni. In 2019, toen er voor het laatst een dividend werd uitgekeerd, bedrijf de ex-dividend datum nog 16 mei en werd het dividend uitgekeerd op 13 juni 2019. Het voor 2020 voorgestelde dividend van $0,30 per aandeel geeft omgerekend naar euro's een relatief laag dividendrendement van 1,3% bij een beurskoers van iets meer dan 19 euro voor het aandeel ArcelorMittal.

ArcelorMittal (ISIN: LU1598757687) is een staalbedrijf met activiteiten in Europa, Noord- en Zuid-Amerika, Azië en Afrika. De vijf segmenten van Arcelor zijn NAFTA; Europa; Brazilië; Afrika en het Gemenebest van onafhankelijke staten (ACIS) en mijnbouw. ArcelorMittal is opgenomen in de AEX-index.