Unibail-Rodamco betaalt t/m 2023 geen dividend meer

Unibail betaalt drie jaar geen dividend
Een grote klap voor veel beleggers want vastgoedbedrijf Unibail-Rodamco-Westfield heeft aangekondigd de komende drie jaar geen dividend te betalen.

In 2020 werd het dividend gehalveerd tot €5,40 vanwege COVID-19, waarbij het slotdividend van eveneens €5,40 werd geannuleerd.

Die 5,40 euro over boekjaar 2019 is voorlopig het allerlaatste dividend van Unibail-Rodamco-Westfield, dat op 10 februari 2021 zijn jaarcijfers 2020 bekend maakte en liet weten over de boekjaren 2020, 2021 en 2022 geen dividend te zullen uitkeren. Dat betekent voor beleggers in het vastgoedaandeel dat er t/m 2023 geen dividend zal worden betaald.

In het engelstalige persbericht zegt Unibail hier het volgende over (vertaald naar het Nederlands): 

"Rekening houdend met de huidige operationele omgeving en onze verbintenis tot schuldafbouw, zal de Groep de betaling van een dividend voor de boekjaren 2020, 2021 en 2022 opschorten. We zullen de betaling van een duurzaam en groeiend dividend hervatten zodra het schuldafbouwprogramma is voltooid. Nadat we onze onmiddellijke operationele en financiële prioriteiten hebben gerealiseerd, zal URW opnieuw naar voren komen als de meest aantrekkelijke op retail gerichte beursgenoteerde vastgoedonderneming die sterke fundamenten en een uitstekend groeipotentieel combineert." 

Even verderop in het zelfde persbericht zegt Unibail-Rodamco nog dat zicht wel sterk blijft inzetten voor schuldafbouw door desinvesteringen, beperking van CAPEX en dus de tijdelijke opschorting van het dividend. Hieronder nog een passage uit het persbericht waarin dieper wordt ingegaan op het gestaakte dividend. Nota bene: ook het onderstaande is vertaald vanuit het engels:

"Gezien de impact van de pandemie op de resultaten van de Groep in 2020, de aanhoudende onzekerheid van de werkomgeving in 2021 en de impact ervan op de resultaten van URW, alsook de toezegging van de Groep om de schulden af te bouwen, heeft de Groep besloten de betaling van een dividend voor zijn boekjaren 2020, 2021 en 2022. Zodra de Groep zijn schuldafbouwprogramma heeft afgerond, zal het opnieuw dividend uitkeren (tegen een aanzienlijke en duurzame uitbetalingsratio) dat zal groeien in lijn met de prestaties van zijn hervormde portefeuille. Gezien de statutaire resultaten van URW SE in 2020, heeft de Groep geen verplichting om in 2021 een dividend uit te keren voor het boekjaar 2020 onder het SIIC-regime en andere REIT-regimes waarvan het profiteert. Het verwacht ook in de boekjaren 2021 en 2022 geen dergelijke verplichting te hebben. Bijgevolg zal de SIIC-distributieverplichting van URW SE, die op 31 december 2020 € 212,5 miljoen bedraagt, worden uitgesteld totdat URW SE voldoende wettelijke resultaten heeft om aan deze verplichting te voldoen."

Het aandeel Unibail heeft er een dramatisch 2020 opzitten, uiteraard als gevolg van corona wat tot de sluiting van veel winkelcentra heeft geleid. De beurskoers van Unibail daalde met 54,1 procent in 2020. Ook in 2021 zakt het aandeel nog verder weg met een min van 8% tot een koers van €59. Dat is nog wel bijna het dubbele van het dieptepunt van 2020, toen een aandeel Unibail zelfs even zakte tot minder dan 30 euro. Aandeelhouders Unibail zullen de datum 24 maart 2020 goed in hun achterhoofd moeten houden, want dat is voorlopig de allerlaatste keer dat het aandeel ex-dividend noteerde.

Unibail-Rodamco-Westfield bezit en exploiteert winkelcentra in de meest dynamische steden in Europa en de Verenigde Staten. houdt zich bezig met de ontwikkeling, bouw en het beheer van onroerend goed in Europa en de VS. Unibail heeft winkelcentra in de VS, Frankrijk, Spanje, Nederland, Denemarken, Zweden, Finland, Polen, Tsjechië, Slowakije en Oostenrijk en is voorts ook eigenaar van een aantal bedrijfsruimten, magazijnen en werkplaatsen, voornamelijk gelegen in het centrale zakendistrict van Parijs en La Defense. Ook is Unibail actief op het gebied van congres- en tentoonstellingscomplexen in Parijs via Viparis en Comexposium. De Verenigde Staten waren in 2019 goed voor 28% van de nettohuuropbrengsten van de groep uit winkelcentra - de op een na grootste bijdrage na Frankrijk.