Aandeel Shell op 13 mei 2021 ex-dividend voor $0,1735

aandeel Shell dividend in 2021
Oliereus Royal Dutch Shell zal het hogere dividend $0,1735 per aandeel in juni 2021 uitkeren aan beleggers, die op dat moment ook weten hoeveel het uitgekeerde kwartaalbedrag in euro's is.

Eerder schreef dividendnieuws.nl reeds dat Shell het dividend opnieuw met 4% wil verhogen. Shell blijft dan ook strooien met hogere dividenden, in lijn met de olieprijs de flink is hersteld. Ditmaal gaat het dividend dus wederom met 4% omhoog. Het is de tweede verhoging in zes maanden tijd. Wel dient daarbij opgemerkt te worden dat Shell het dividend in 2020 nog met 66% verlaagde, wat de eerste keer was sinds de Tweede Wereldoorlog dat het dividend neerwaarts werd aangepast, gerekend in dollars dan.

Het vorige week nog aangekondigde hogere dividend van 17,35 dollarcent per aandeel wordt nu op 21 juni 2021 uitbetaald met ex-dividend datum 13 mei 2021. Bij een beurskoers van €16,22 is het geschatte dividendrendement 3,4% bruto.

Shell stelt het dividend vast in dollars, waarbij Nederlandse aandeelhouders het dividend omgerekend naar euro's betaald krijgen. Op de website van Shell kunnen beleggers makkelijk terugvinden hoeveel het dividend in euro's is geweest de afgelopen jaren. Nederlandse aandeelhouders kregen als laatste een dividend van €0,1396 per aandeel uitgekeerd in het eerste kwartaal van 2021. Dat rare bedrag is het gevolg van het omrekenen van dollars naar euro's wat Shell altijd doet voor de uitkering aan beleggers in de aandelen met notering in Amsterdam.

Voor het zojuist aangekondigde hogere dividend van $0,1735 per aandeel (in dollars dus) zullen beleggers nog geduld moeten hebben, want de betaling in euro's zal pas op 7 juni 2021 worden bekend gemaakt. In het persbericht van Shell lezen we namelijk dat dat de datum is dat het oliebedrijf met het dividend omgerekend naar euro's en britse ponden komt. Samengevat gaat Shell dus ex-dividend op 13 mei maar weet je als belegger in Nederland pas op 7 juni hoeveel dividend je in euro's omgerekend daadwerkelijk krijgt. Als de dollar flink stijgt of daalt ten opzichte van de euro in de tussentijd heeft dat dus ook invloed over het uiteindelijk uit te keren dividend door Shell.


Royal Dutch Shell plc is wereldwijd actief als producent van olie en aardgas, zowel in conventionele velden als uit bronnen zoals krappe rots-, schalie- en kolenformaties. De divisies van Shell zijn Integrated Gas, Upstream, Downstream en Corporate. Shell verlaagde sinds de Tweede Wereldoorlog nog nooit het dividend tot de in 2020 aangekondigde dividendverlaging van 66%. Het dividend van Shell wordt vastgesteld in dollars en voor Nederlandse aandeelhouders omgerekend naar euro's.