Shell verhoogt dividend opnieuw met 4%, tweede verhoging in 2021

aandeel Shell dividend Q2 van 2021
De Nederlandse oliereus Royal Dutch Shell blijft strooien met hogere dividenden, in lijn met de olieprijs de flink is hersteld. Ditmaal gaat het dividend net als eerder dit jaar met 4% omhoog. Het is de tweede verhoging in zes maanden tijd.

Eerder dit jaar schreven we op dividendnieuws.nl al dat Shell het dividend opnieuw ging verhogen. Net als in het vierde kwartaal kregen beleggers er 4 procent bij, waarmee er nu dus effectief sprake is van drie opeenvolgende verhogingen. 

Wel dient daarbij opgemerkt te worden dat Shell het dividend in 2020 nog met 66% verlaagde, wat de eerste keer was sinds de Tweede Wereldoorlog dat het dividend neerwaarts werd aangepast, gerekend in dollars dan.

LEES OOK: Shell verlaagt dividend met 66% in 2020

Shell betaalt het dividend namelijk in dollars, of eigenlijk, stelt het dividend vast in dollars, waarbij Nederlandse aandeelhouders het dividend omgerekend naar euro's betaald krijgen. Daardoor was er in euro termijn al eerder sprake van een verlaging, in dollars echter bleef het dividend tot 2020 altijd ten minste stabiel.

Vandaag kwam Shell met cijfers over het eerste kwartaal en werd ook het nieuwe dividend bekend gemaakt. Dat is $0,1735 per aandeel voor het eerste kwartaal van 2021. Hoeveel dat in euro's is zal Shell op 7 juni 2021 aankondigen. De ex-dividend datum is 13 mei 2021.

Bij een koers van €16,30 is het dividendrendement voor het aandeel Shell momenteel 3,5%. Toevallig kwam ook de Franse sectorgenoot Total SA met kwartaalcijfers en werd bekend dat het dividend van Total stabiel blijft op €0,66 bruto per aandeel. Anders dan Shell verlaagde Total het dividend niet in 2020.

Royal Dutch Shell plc is wereldwijd actief als producent van olie en aardgas, zowel in conventionele velden als uit bronnen zoals krappe rots-, schalie- en kolenformaties. De divisies van Shell zijn Integrated Gas, Upstream, Downstream en Corporate. Shell verlaagde sinds de Tweede Wereldoorlog nog nooit het dividend tot de in 2020 aangekondigde dividendverlaging van 66%. Het dividend van Shell wordt vastgesteld in dollars en voor Nederlandse aandeelhouders omgerekend naar euro's.