Hoogste dividendrendementen aandelen Nederland in 2021

hoogste dividenden in Nederland
Welke 10 aandelen met notering aan Euronext Amsterdam bieden het hoogste dividend?

We zetten de hoogste dividendrendementen van dit moment op een rijtje en zien bekende namen als Flow Traders, Vastned Retail en ASR Nederland.

Alleerst, voordat we beginnen, willen we van dividendnieuws.nl een belangrijke waarschuwing geven, want getoonde dividendrendementen zijn altijd gebaseerd op historische dividenden die al uitgekeerd zijn. Het is geen garantie dat beleggers ook de komende 12 maanden of jaren een minimaal zo hoog dividend krijgen. 

Dat gezegd hebbende is het vaak het geval dat de hoogste dividendrendementen in de praktijk worden gevolgd door een lagere uitkering in de jaren daarop volgend, simpelweg omdat een zeer hoog dividend vaak niet houdbaar is en het gevolg is van een hard gedaalde beurskoers omdat er iets niet goed gaat bij het aandeel dat het uitkeert. Toch zijn er uitzonderingen die altijd veel uitkeren. Een garantie van een dividend heb je echter nooit en dat is zeer belangrijk om goed rekening mee te houden.

Dat gezegd hebbende is het wel erg interessant om de top-10 van hoogste dividendrendementen in Nederland per 23 augustus erbij te pakken. We zien flitshandelaar Flow Traders bovenaan het lijstje, met ook hoge posities voor vastgoedaandelen en financiële aandelen zoals verzekeraar ASR.

TOP-10 HOOGSTE DIVIDENDEN NEDERLAND
  1. Flow Traders 10,1%
  2. Vastned Retail 9,4%
  3. ASR Nederland 8,7%
  4. ForFarmers 6,8%
  5. Retail Estates 6,6%
  6. Nedap 6,3%
  7. NSI 6,1%
  8. Heijmans 6,0%
  9. Holland Colours 5,9%
  10. Signify 5,8%
Bovenaan het lijstje staat dus Flow Traders, dat de laatste anderhalf jaar gigantisch veel dividend betaalde. Beleggers ontvingen vorig jaar augustus €4,00 per aandeel als interim dividend, gevolgd oor €2,50 slotdividend in februari van dit jaar. Inmiddels ging Flow Traders ook ex-dividend voor een interim dividend van €1,00 per aandeel op 17 augustus 2021. 

Het dividendrendement van Flow Traders is dan ook een inschatting, aangezien de uitkering aan aandeelhouders elk jaar flink varieert. Het laatste dividend van €1,00 geeft namelijk een dividendrendement van 2,9% bij de huidige koers van €34,64. Als Flow Traders net als vorig jaar weer een slotdividend van €2,50 betaalt komt het dividendrendement in de buurt van 10%. Of dat dividend ook wederom zo hoog zal zijn is de grote vraag. Daarom is het dividendrendement enkel gebaseerd op historische uitkeringen, niet op basis van wat er ook echt betaald gaat worden, simpelweg omdat niemand dat nog weet.

Ook Vastned Retail betaalde de laatste jaren wisselende dividenden. In april werd een slotdividend van €1,73 betaald, gevolgd door een interim dividend van €0,53 in augustus. Dit totale dividend van €2,26 geeft het getoonde dividendrendement van 9,4% bij de huidige koers van €24. 

Het derde aandeel dat we kort bekijken is verzekeraar ASR Nederland, dat met 8,7% momenteel één van de hoogste dividendrendement in Nederland geeft. Interessant aan ASR is dat het dividend tot nu toe wel gewoon elk jaar wordt verhoogd. Daarmee is ASR het meest voorspelbaar van de drie hierboven genoemde aandelen. 

Wie voor zekerheid gaat kan beleggen in zogenaamde Dividend Aristocrats, die elk jaar het dividend verder verhogen. Deze vind je vooral in Amerika, waar veel bedrijven al tientallen jaren op rij elk jaar meer dividend uitkeren. Een goed voorbeeld hiervan is Coca-Cola. In Europa kennen we nauwelijks van deze aandelen, met voor Nederland Wolters Kluwer als mooiste voorbeeld. De uitgever verhoogt het dividend inmiddels al vele jaren op rij en is daarmee een grote uitzondering op Euronext Amsterdam. Dit jaar verhoogde Wolters het dividend met 15%.